2020-02-27

Coronaviruset – förändrad riskbedömning

Folkhälsomyndigheten har ändrar sin riskbedömning avseende fall av coronavirus i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att upptäcka fall av coronasmitta i Sverige hög men risken för allmän spridning i landet bedöms som låg. Här nedan hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Råd till resenärer

Den som har varit i Iran, Sydkorea eller i vissa områden i Kina och Italien rekommenderas att vara uppmärksam på luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber och ringa sjukvården 1177 vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för bedömning.

Så undviker du smitta

  • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.