2020-02-06

Myndigheterna om coronaviruset

Enligt Folkhälsomyndigheten är sannolikheten låg att det nya coronaviruset, 2019-nCoV, kommer att spridas i Sverige. Här kan du ta del av myndigheternas information om det nya viruset.

Det första fallet av coronavirus i Sverige har bekräftats. Risken för smittspridning i samhället i Sverige bedöms ändå som mycket låg. Folkhälsomyndigheten har sammanställt svar på vanliga frågor om sjukdomen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den 1 februari fattade regeringen det formella beslutet att klassa viruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Detta som en beredskapsåtgärd, för att ge Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskyddsläkarna möjlighet att snabbt ta beslut om karantän av smittade personer om det skulle bli nödvändigt.

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina.

1177 Vårdguidens rekommendation

Har du under de senaste 14 dagarna varit i ett område i Kina där många har blivit sjuka av coronaviruset? Då ska du vara uppmärksam om du får symtom som feber, halsont eller hosta. Ring då telefonnummer 1177 för att få information om när och var du ska söka vård.

Har du inte varit på resa i Kina de senaste 14 dagarna, men har liknande symtom? Då är det inte sannolikt att du har fått det nya coronaviruset. Du kan söka information på 1177.se för råd vid andra sjukdomar och besvär som är vanliga, som influensa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., feber Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., förkylning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., hosta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ont i halsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..