Gå till innehåll
Rättviks kommun
Rättviks kommun
2019-12-05

Grattis till årets kulturpristagare och Årets medarbetare 2019

Priser, blommor, lovord och applåder fick de båda pristagarna ta emot denna kväll vid årets sista kommunfullmäktige i Rättvik. Ett stort och välförtjänt grattis till er båda!

Porträtt med de två pristagarna som håller i blommor och plaketter.

Bengt Eklund och John-Erik Eggens.

Rättviks kommuns kulturpris 2019 - John-Erik Eggens

Med motiveringen:

”John-Erik Eggens insats för kulturen i Rättvik har varit av stor betydelse över längre tid. Han har många strängar på sin lyra och som riksspelman på horn tar han sitt uppdrag på fullaste allvar.

Genom sitt engagemang har han utbildat en ny generation kohornsspelare, där han också år efter år arrangerar Hornblåsarstämman vid Tövåsens fäbod. John-Erik Eggens lyfter vallmusiken och för ett viktigt arv vidare.”

Porträtt på John-Erik Eggens när han blåser i lur vid prisutdelningen.

John-Erik Eggens bjöd på vacker musik vid prisutdelningen.

Årets medarbetare i Rättviks kommun 2019 - Bengt Eklund på IT-enheten

Med motiveringen:

”Bengt är den person som alltid har en lösning på problemen. Och har han inte lösningen själv, så har han oftast ändå någon idé om vad som kan vara fel och hur man ska kunna åtgärda det.

Hjälpsam och insatt i det mesta rörande kommunens alla olika datasystem och hur de är kopplade till varandra. Inte minst hans lugn och servicekänsla gör honom till ett föredöme som medarbetare.”

Porträtt på Bengt Eklund med blommor och plakett.

Årets medarbetare i Rättviks kommun 2019, Bengt Eklund.

Priset Årets medarbetare delas ut varje år

Rättviks kommun vill uppmärksamma medarbetare, enskilda eller arbetslag, som i vardagen gör en arbetsinsats utöver det vanliga. För att komma ifråga att bli utsedd till Årets medarbetare ska personen/arbetslaget till exempel ha bidragit med verksamhetsutvecklande förslag, skapat arbetsglädje, visat helhetsperspektiv och gjort insatser utöver det vanliga.

Förslag till Årets medarbetare kan alla lämna. Nomineringar skickas till personalenheten via en blankett. Kommunens ledningsgrupp fungerar som jury. Vinnaren/vinnarna uppvaktas vid årets sista kommunfullmäktige.

Kulturpriset delas ut varje år

Varje år delar kommunen ut ett kulturpris som ett erkännande av eller stöd åt förtjänstfull en insats inom kulturens värld. Hit räknas forskning, litteratur, konst, musik, teater, film, folkbildning eller annan betydande kulturell verksamhet.

Kulturpriset består av ett diplom samt en prissumma som för närvarande uppgår till 10 000 kronor. Priset kan endast tilldelas personer som är bosatta i, eller har anknytning till, Rättviks kommun.

Mottagare av kulturpriset utses varje år före den 30 november av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens beslut om pristagare bygger på förslag från kulturenheten eller allmänheten genom kontakt med densamma, antingen via mejl till kultur@rattvik.se eller på annat sätt. Utdelning sker vid kommunfullmäktige i december.