Gå till innehåll
Rättviks kommun
Rättviks kommun
2019-06-05

Boka bastubad i unika Solar Egg

Nu går det att boka sommarens unika bastuupplevelse, Solar Egg, längst ut på Långbryggan i Rättvik. Bastubesök är gratis för allmänheten.

Bild på det guldglänsande Solar Egg som är en vedeldad bastu.

Solar Egg för Riksbyggen av Bigert & Bergström kommer placeras längst ut på Långbryggan i Rättvik.


Ett av världens mest berömda ägg landar snart i Rättvik och snart kan du njuta av ett bastubad vid Siljans strand. Bastubesök är gratis för allmänheten och Solar Egg kan bokas 13 juni till och med 18 augusti 2019.

Från Minneapolis till Rättvik

Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg, av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström, visades senast på American Swedish Institute, Minneapolis, Minnesota. Sedan april 2017 har bastun besökt Björkliden, Paris, Artipelag utanför Stockholm, Gällivare, Köpenhamn och Minneapolis. Nästa stopp för Solar Egg blir alltså Långbryggan i Rättvik i Dalarna.

Ett guldfärgat fasettägg med vedeldad bastu

Solar Egg är tillverkat av guldfärgad rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder. Interiören är utformad av trä där väggpaneler och golvtrall är gjorda i furu och laven av asp.

I centrum av ägget står det vedeldade och hjärtformade bastuaggregatet som är tillverkat av järn och sten. Temperaturen i ägget pendlar mellan 75° och 85° Celsius. Solar egg rymmer upp till åtta personer.

Prisbelönt design

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

En världsattraktion

Att bada bastu i Solar Egg har utnämnts till en världsattraktion. Ett bastubad i Solar Egg har listats av det internationella guidemagasinet Time Out på plats tre av de bästa sakerna att uppleva i världen under en livstid.

Besöket är gratis, men använder du inte din förbokade tid debiteras du en avgift om 500kr. Bastubadet sker på egen risk. Glöm inte att alkoholförtäring är förbjudet på allmän plats.

All information om regler och möjlighet att boka Solar Egg hittar du via länken längst ner på denna sida.

Möjlighet att boka bastubad kommer att släppas lite då och då under sommaren 2019 så att allt inte blir uppbokat i ett svep. Då finns det fler möjligheter om någon missat. I nuläget vet vi bara att det är ett nytt släpp av bokningsmöjligheter den 1 juli.

Boka ett bastubad i den unika och prisbelönta Solar Egg via länken här nedan till Riksbyggens webbplats.

Boka bastubad i Solar Egg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.