Gå till innehåll
Rättviks kommun
Rättviks kommun
2018-12-17

Hänt sen sist: Kommunstyrelseordförande Annette Riesbeck har ordet

Annette Riesbeck, Kommunstyrelseordförande

Annette Riesbeck

Äntligen, nu kommer snön!
När jag skriver detta vräker det ner snö utanför mitt köksfönster. Mörkret är för många besvärande och jag tillhör dem som längtat efter att snön ska lysa upp vår tillvaro.

Det är nu dagar kvar till jul och summerar jag den långa hösten kan jag konstatera att den har varit intensiv. Valet som genomfördes i september visade på en stabil majoritet för de borgerliga partierna i kommunen, men trots det har flera politiska förhandlingar genomförts. Mandat ska fördelas, platser ska tillsättas och den politiska organisationen ses över innan allt är på plats. Nu ser jag fram emot ett nytt år och en ny mandatperiod.

Sedan något år tillbaka föds det väldigt många barn i Rättviks kommun och efterfrågan på förskoleplatser är stor, och det i hela kommunen. Vår ambition är att erbjuda förskoleplats inom tre månader. För att möta ett ökat behov har en ny förskoleavdelning öppnat på Ingels skola och vi bygger även en ny förskola i Söderås med verksamhetsstart ht-19, vilket jag tycker är väldigt positivt. Att antal familjer ökar i kommunen är till gagn för oss alla och bidrar med största säkerhet till att vi återigen ökar vårt invånarantal med cirka 80 personer (under perioden 20171101 – 20181101). Vi är nu knappt 10 900 invånare.

Rättvik rankas som bästa skolkommun i Dalarna
Varje år genomför Lärarförbundet en undersökning bland Sveriges 290 kommuner och nu senast fick Rättvik en hedrande 32:a plats vilket är bäst i Dalarna. Undersökningen bygger på statistik från SCB och Skolverket men också på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det är naturligtvis fantastiskt roligt att vårt målmedvetna arbete ger fortsatt resultat. Ett stort tack till vår skolpersonal som varje dag gör sitt bästa för våra barn och unga!

Även antalet äldre blir fler och i samarbete med Landstinget ser Dalarnas kommuner över flera områden som till exempel ”trygg och säker hemgång”. Att behöva ligga på sjukhus kan innebära en stor förändring för den enskilde och det är inte ovanligt att personen i fråga behöver stöd av kommunen vid hemgång och under tiden som följer. För att detta ska ske på ett bra och säkert sätt har man nu tydliggjort roller och uppdrag och kontakten mellan Landstinget och kommunen har utvecklats i en positiv riktning. Ansökningarna till våra särskilda boendeplatser minskar dock då fler och fler väljer att bo hemma allt längre med hemtjänst. I de uppföljningar som görs kontinuerligt ser vi att andelen personer som är nöjda med sin hemtjänst ökar och bemötandet anses som gott.

Avslutningsvis vill jag tacka för ett bra 2018.
Jag önskar er alla en fin jul och ett gott nytt år!

”Det spelar ingen roll hur mycket elektriskt ljus man tänder så har den lilla öppna lågan en synnerligen märkvärdig kraft”. (Ernst Kirchsteiger)

Med vänlig hälsning
Rättviks kommun
Annette Riesbeck
Kommunstyrelseordförande