Gå till innehåll
Rättviks kommun
Rättviks kommun
2018-11-15

Rättvik får stöd för att stärka invånarnas digitala kompetens

Rättviks kommun får stöd från Internetstiftelsen och regeringen för att öppna DigidelCenter i Rättvik. Kommuninvånarna kan vända sig till Rättviks kulturhus för att stärka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik. Även en mobil verksamhet startas så att de som bor utanför centrala Rättvik får hjälp.

Textruta med texten Digital delaktighet åt alla.

– Vi är väldigt glada över att vi i Rättvik får möjlighet att starta upp ett DigidelCenter. Kommunen har sedan tidigare framgångsrikt arbetat med e-hälsa och biblioteket tillhandahåller redan idag vissa digitala tjänster till medborgarna, säger Annette Riesbeck, kommunstyrelsens ordförande i Rättvik.

Hjälp och stöd med digitala tjänster och färdigheter

Den digitala delaktigheten (”Digidel”) är viktigare än någonsin. Allt fler kontakter med både myndigheter och företag förväntas skötas digitalt. Samtidigt finns det en halv miljon svenskar som inte använder internet alls och ytterligare 600 000 som är sällananvändare, enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2018”. På de nya DigidelCentren kommer just de här grupperna kunna få hjälp och stöd med digitala tjänster och färdigheter.

– Nu får vi medel till att skruva upp tempot och höja ambitionerna för den digitala delaktigheten i kommunen, säger en mycket glad Lena Krånglin, kulturchef i Rättviks kommun.

Rättvik är en av två utvalda kommuner i Dalarna

Internetstiftelsen är initiativtagare till det DigidelCenter som redan i dag finns på Motala bibliotek och det är det här konceptet som nu sprids till fler kommuner med hjälp av medel från regeringen. Intresset har varit stort, totalt har 50 kommuner ansökt om finansiering. Något som gör att Internetstiftelsen väljer att skjuta till 2,4 miljoner kronor utöver de beviljade medlen från regeringen. Totalt får kommunerna dela på 10,4 miljoner kronor.

Två kommuner i Dalarna, Rättvik och Säter, får stöd för att stärka invånarnas digitala kompetens. Totalt har 15 kommuner i landet beviljats stöd.

Minska det digitala utanförskapet

– DigidelCenter är ett sätt att minska det digitala utanförskapet som visat sig vara väldigt framgångsrikt. Därför är det mycket glädjande att se att både Rättviks och Säters kommun tar den här frågan på allvar, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen.

Kommunerna som beviljats finansiering är utspridda över hela landet och av varierande storlek, ett medvetet val för att se hur konceptet kan utvecklas utifrån olika förutsättningar. Förhoppningen är också att inspirera fler kommuner att komma igång med liknande verksamheter, meddelar Internetstiftelsen.

Läs mer på Internetstiftelsens egen webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Logotyp för Digidel