Rättviks kommun
Rättviks kommun
2018-03-21

Världen släcker för klimatet. Släcker du?

Bild på jordklotet

Den 24 mars genomförs den globala klimatkampanjen Earth Hour. Årets tema är ”One Planet Life- ett hållbart liv på vår enda planet”. Rättviks kommun deltar genom att släcka kommunhuset och Långbryggan.

Om Earth Hour

Earth Hour började i Sydney 2007 där runt 2 miljoner Sydneybor släckte ljuset under en timmes tid. Världsnaturfonden (WWF) var en av initiativtagarna och genom deras engagemang blev manifestationen global och årligen återkommande.

Genom att släcka ned så många lampor som möjligt och även stänga av elektriska apparater under en timme, så visar människor sitt ställningstagande för en bättre miljö.

Prova klimatkalkylatorn

För att jorden ska klara det mönster som vi lever skulle det krävas 4,2 planeter enligt WWF. På WWF´s webbplats finns ”Klimatkalkylatornlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster” där man snabbt och enkelt kan göra ett test som avslöjar hur många jordklot ditt levnadsmönster skulle kräva.

Vi lever över våra tillgångar

Den dag varje år då vi globalt konsumerat årets kvot av resurser, Overshootday, var för 2017 redan den 2:a augusti. Resterande del av året lever vi över våra tillgångar. Det kan jämföras med 1971 då datumet var den 21 december. Istället för att vi minskar vår klimatpåverkan, lever vi så att datumet då vi gjort slut på vår kvot inträffar tidigare varje år.

Ta ansvar varje dag, året runt!

Syftet med Earth Hour är att uppmärksamma klimatfrågorna och att inspirera så många människor som möjligt att ta personligt ansvar för klimatet, varje dag, året runt. Rättviks kommuns skolor och äldreboenden tänker klimatsmart varje dag genom Återtagsprojektetöppnas i nytt fönster.

2017 deltog 187 länder i manifestationen och 85% av Sveriges kommuner. Rättviks kommun deltar genom att släcka kommunhuset och Långbryggan under Earth Hour med början klockan 20:30.

Delta du också!

Läs mer på wwf.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster