Rättviks kommun
Rättviks kommun
2018-02-27

Hänt sen sist: Kommunstyrelseordförande Annette Riesbeck har ordet

Snön fortsätter att falla och vi har mer snö det här sportlovet än på mycket länge.

Det är en fin tid att åka skidor och intresset för spåren i kommunen är stort, inte minst på IK Jarl. Föreningens satsning på konstsnö och preparerade spår har fallit väldigt väl ut och många har hört av sig, även till mig, för att berömma de fina spåren. Fina spår finns också i Boda, Furudal, Söderås och Vikarbyn så passa på att ta en tur i skog och mark.

Att åka skridskor är också en typisk sportlovsaktivitet för vuxna och barn i alla åldrar. Både ishallen i Furudal och Rättvikarena håller öppet för allmänheten och om vädret tillåter kommer även Prästskogsvallen i centrala Rättvik att vara öppen. Vill man hellre åka på Siljan finner man snabbt den 6 km långa, mycket uppskattade, plogade banan som utgår från båthamnen i Rättvik eller från Stiftsgården.

Grattis Anna Swenn Larsson!

Under årens lopp har jag flera gånger fått höra att slalomklubben och Rättviksbacken fostrat många duktiga åkare och nu har vi fått ytterligare ett bevis på det – Anna Swenn Larsson. Jag vill passa på att gratulera duktiga Anna till en fantastisk prestation i OS!

Var med och tyck till

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Rättviks kommun. En översiktsplan anger inriktningen för den långsiktiga utvecklingen och då särskilt för den fysiska miljön. Den hjälper oss att se till helheten, främja ett bättre vardagsliv i en attraktiv kommun och underlätta detaljplanering och bygglov med mera. Till planen hör också en så kallad LIS-plan (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen) som visar områden inom kommunen där det ska finnas möjlighet att utveckla och bygga vid vattnet. Är du intresserad av att ”tycka till” – berätta då hur du vill att det ska vara att bo och verka i Rättviks kommun år 2030. Läs gärna mer på kommunens hemsida: rattvik.se/oversiktsplan och bidra med dina synpunkter.

Sveriges bästa skolkommuner - Rättvik på plats 68 av 290 kommuner

Vilken kommun har de bästa skolorna i Sverige? Vilka ger lärarna, eleverna och skolledarna bäst förutsättningar? Svar på de frågorna får man bland annat i olika jämförelser, som nu när Lärarförbundet presenterat rankningen ”Sveriges bästa skolkommuner”. Den rankningen bygger på 13 olika kriterier och 2017 placerade sig Rättviks kommun på plats 68 av 290 kommuner, vilket är en klar förbättring mot året före då vi rankades som nummer 167. Det vi framför allt har förbättrat är lärartäthet och andel elever som var godkända i alla ämnen i åk 9, vårterminen 2017.

Finalplats för Sätra skola i Vi i femman

Duktiga elever har vi också i årskurs 5! För ett par veckor sedan deltog Sätra skola i programmet ”Vi i femman” Det blev en riktigt spännande kamp som räckte ända fram till final! Bra jobbat!


”Ett vänligt ord kan hålla en varm hela vintern”

 

Med vänlig hälsning

Rättviks kommun

Annette Riesbeck
Kommunstyrelseordförande