Rättviks kommun
Rättviks kommun
2017-11-27

Testa din brandvarnare - rädda liv!

Logotype för aktiv mot brand

Snart är det 1 december och dags för den årliga temadagen "Brandvarnardagen". En fungerande brandvarnare kan ge dig en extra minut när du verkligen behöver den och skillnaden kan vara mellan liv och död. När testade du din brandvarnare senast?

Brandvarnardagen är en nordisk temadag som infaller 1 december varje år. Dagen är instiftad för att uppmärksamma vikten av brandskydd i hemmet. Hela Norden uppmärksammar dagen och människor runt om i Norden påminns om att testa sin brandvarnare. En fungerande brandvarnare är det bästa skyddet mot brand i hemmet.

Anmäl dig till tjänsten "Testa din brandvarnare"

Kampanjen "Aktiv mot brand" har en gratis SMS-tjänst som påminner dig om att testa din brandvarnare. Du väljer själv hur ofta du vill bli påmind, 1 gång per år, 2 gånger om året eller oftare än så.

Anmäl dig till tjänsten "Testa din brandvarnare" här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Testa din brandvarnare helst en gång i månaden. Särskilt viktigt är det om du varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan du har varit borta. Testa genom att trycka på testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri, eller hela brandvarnaren.

Kom ihåg att släck ljusen också

Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta.

Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara. Glömmer du ljuset är risken för brand mycket stor om du har en brännbar ljusstake.

Julkampanj hos Räddningstjänsten

Just nu har Räddningstjänsten kampanj på bland annat brandvarnare och brandsläckare.

Räddningstjänstens julkampanjöppnas i nytt fönster

Kampanjen gäller från 27 november - 31 december 2017