Rättviks kommun
Rättviks kommun
2017-11-17

Ljusa tider vid Jarlstugan

Ik Jarl ny belysning

Jarlstugans stadion med ny belysning. Foto: M Litens

Ljusstark och miljövänlig LED-belysning, bredare spår och säkrare snötillgång. Det är nu verklighet tack vare Rättviks kommuns och IK Jarls gemensamma storsatsning på Jarlstugans stadion och spår.

– Verkligen ett jättelyft! En stor skillnad mot tidigare, säger en glad Erik Klang. Erik är Rättviks kommuns ansvarige för spår och leder. Han berättar vidare att den nya belysningen också ger ett mycket bredare och starkare ljusflöde än de gamla kvicksilverlamporna. LED-lamporna ju också mycket energisnålare än de tidigare lamporna, säger Erik.

Dränering och bredare spårgator

Förutom ny belysning så har det även gjorts dräneringsarbeten och vissa spårgator har breddats.
– Tack vare breddningen så hamnar mer snö i spåren istället för i träden och det blir lättare att preparera fina skidspår, säger Erik.

Ny snökanon och ny avgift

Både 5-kilometersspåret och 2,5-kilometersspåret vid stadion har breddats till fem meter och får ny belysning. Dessutom kommer ytterligare en snökanon sättas in i snöproduktionen denna vinter. Det är en satsning som kostar en hel del. Därför införs nu en avgift för att åka i konstsnöspåret. Man betalar per dag eller för hela säsongen genom att köpa en knapp på IK Jarls kansli. Det går också att betala med Swish till IK Jarl.

Så tänder du ”elljusfemma”

Den nya LED-belysningen på Jarls ”elljusfemma” tänds som tidigare manuellt vid masten intill målhuset. Belysningen kan tändas från kl.15 och den släcks automatiskt kl.21.30.