Rättviks kommun
Rättviks kommun
2017-06-19

Nu är Rättviks nya reningsverk invigt!

Tillsammans med många nyfikna besökare invigde kommunalrådet Annette Riesbeck Rättviks nya super-reningsverk. Med ny, högre kapacitet och med ny teknik har reningsverket förbättrats så att fler hushåll kan ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppssystemet.

invigning av nya reningsverket i Rättvik

Många besökare på besök när reningsverket invigdes Foto: © Nina Eriksson

Till tonerna av Robert Brobergs ”Stan är full av vatten” bjöds det på korv, bullar, saft och kaffe när reningsverket invigdes. Många nyfikna dök upp och ville gå med på de populära rundvandringarna som arrangerades. Stina Grönberg, Dala Vatten och Avfall var väldigt glad över att så många kom.
– Jättekul! Det visar att det finns ett stort intresse för avloppsvattenrening!

I experttältet delades det ut tips och råd till besökarna om vad hushållen kan använda för att bidra till en bättre miljö. "Lev avloppsvänligt, spola inte ner vad som helst i toaletten såsom läkemedel, kemikalier, färgrester eller fasta föremål", var några av de tips som Roger Lundqvist, produktionschef Dala Vatten och Avfall AB delade med sig av. Besökare fick bland annat en fettavskiljare och ett timglas till duschen med sig hem, några smarta saker till hushållen som kan hjälpa till att bidra till en bättre rening och därmed en bättre miljö.

Annette Riesbeck håller invigningstal

Invigningstal av Annette Riesbeck. Foto: © Nina Eriksson

Invigningstal och egenskriven dikt av kommunalrådet Annette Riesbeck

Straxt efter klockan 17 klev Rättviks kommunalråd Annette Riesbeck upp på podiet tillsammans med Henrik Valgma, VD för Dala Vatten och Avfall AB. Och med ett tal och en egenskriven dikt invigde Annette reningsverket.

Byggt för framtiden

Det nya reningsverket har en kapacitet med 25 000 pe (person-ekvivalenter) mot 8 000 pe som det var byggt för förut. Detta innebär att fler hus och områden kan anslutas till det kommunala vatten- och avloppssystemet och att det kommer klara tillfälliga toppar och belastningar mycket bättre än förut, till exempel vid stora evenemang som Classic Car Week. Kapaciteten i det nya verket i dag är en rening av 10 miljoner liter avloppsvatten varje dag!

guidad tur i reningsverket

Rundvandring i reningsverket. Foto: © Nina Eriksson