Rättviks kommun
Rättviks kommun
2017-02-24

Telia avvecklar kopparnätet för telefoni och internet via ADSL i några av Rättviks byar

I mars 2017 genomför Telia en övergång från det traditionella kopparnätet i Rättvik till tjänster baserade på mer framtidssäkra lösningar, främst via fiber- och mobilnät. Förändringen berör privat- och företagskunder hos såväl Telia som andra operatörer. Telefoni, bredband, tv och olika grossist- och företagstjänster påverkas. De kunder som drabbas är informerade.

Orsaken till övergången är att kopparnätet inte klarar att möta behoven vad avser kapacitet, stabilitet och driftsäkerhet när allt fler efterfrågar nya och avancerade digitala tjänster. Fiber- och mobilnät är därför redan idag de vanligaste infrastrukturerna för uppkoppling.

I Rättvik sker övergången den 31 mars 2017 för hushåll och företag anslutna till nedanstående stationer:

DALFORS

DALSTUGA

DÅDRAN

FINNBACKA

MÅRTANBERG

ÖSTBJÖRKA

HÅVEN

ORE DALBYN

Eftersom tjänster över fiber- och mobilnät erbjuds av en mängd olika aktörer är det den samlade marknaden som erbjuder alternativen till kopparnätet och alla berörda kommer att erbjudas en lösning via Telia eller någon annan operatör. I de fall en kund inte erbjuds en ny lösning av sin nuvarande operatör säkerställer Telia att kunden får möjlighet till information om de alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Detta sker via en operatörsneutral kundtjänst dit kunder kan vända sig för att få hjälp att hitta de alternativ som passar deras behov bäst. Kundtjänsten har följande kontaktuppgifter:

Telefon: 010- 130 79 00 e-post info@telekomguiden.se www.telekomguiden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Telia har också särskilda erbjudanden via mobilnätet för kunder som inte längre kan få tjänster via kopparnätet. Telias lösningar via mobilnätet har en kraftfull inbyggd antenn som fångar upp även svaga mobilsignaler vilket gör att det går att ringa eller surfa även på ställen där mobiltelefoner vanligtvis inte fungerar. Vid behov kan kunderna även att erbjudas en yttre antenn samt installationshjälp.

Mer information om övergången: www.telia.se/framtidensnatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster