Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-12-12

Mötesplats Bukettens nya lokaler är invigda

Fredrik Ollén klipper bandet vid invigningen.

Invigning av Buketten. Foto: © Y. Öhrnell.

Närviks stora utställningshall är nyinredd, nymålad och anpassad för nya verksamheter. Buketten har flyttat in på Järnvägsgatan 22 i Rättvik.

Invigningstal

Fredrik Ollén (M) invigningstalade om den stora samhällsnyttan med Bukettens verksamhet. Fredrik framhåller att anhöriga tar ett mycket stort eget ansvar i samhället. Anhörigas omsorg om sina nära sparar 177 miljarder kronor för samhället, varje år.

Fredrik berättar om en mycket gripande föreläsning som hölls i Rättvik under hösten. Föreläsaren var Jenny Eriksson som ung anhörig berättade om när hennes pappa fick Alzheimers sjukdom. Under föreläsningens gång framgick att det obefintliga stöd som familjen fick kostade mycket psykiskt lidande, inte minst för barnen. Att det finns en mötesplats som Buketten med kunnig personal, frivilliga och människor i liknande situationer att vända sig till sparar mycket pengar för samhället påpekar Fredrik.

Lena Fröyen, socialchef, framhåller allt frivilligt arbete som bedrivs på Buketten. Utan frivilliga skulle vi i Rättvik inte ha kommit så här långt i arbetet med att stödja anhöriga säger hon och framför sitt varma tack till alla som arbetar i verksamheten.

"Vi hade inte fått plats i gamla lokalen"

När det var dags att klippa bandet berättade Fredrik att han hört att personalen skulle kuppa och ge honom en riktigt slö sax. Bra karl reder sig själv tänkte Fredrik och plockade upp en egen sax ur bakfickan för att slippa utsättas för något skämt.

När den nya, ändamålsenliga lokalen invigts var det dags för kaffe och tårta. Nästan 50 personer hade mött upp och vi bjöds en utmärkt service med servering vid borden. En bordsgranne konstaterar med glädje i rösten att "Vi hade aldrig fått plats i gamla lokalen. Det är så roligt att fler kan vara samtidigt på Buketten nu".

Människor sitter vid borden på Buketten.

Kaffe på väg. Foto: © Y. Öhrnell.

Anhörigstöd på Mötesplats Buketten

I 14 år har Buketten funnits i Rättvik. Buketten erbjuder personal med kunskap och erfarenhet, anhörigcafé för social samvaro, information, föreläsningar och cirklar.

Här finns en möjlighet att träffa andra anhöriga i liknande situation. Det finns anhöriggrupper och du kan få enskilt stödsamtal och hembesök. "Hos oss är du anhörig oavsett din ålder eller vilken diagnos din närstående har!"

Anhörigkort

Personer som vårdar eller har stor omsorg om en vuxen anhörig eller vän ges möjlighet att bära ett kort som anhörigvårdare
På Buketten finns även en syn- och hörselinstruktör.