Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-12-07

Rättvik har Dalarnas bästa grundskola enligt SKL!

Foto på vår barn- och utbildningschef.

Lars Kratz. Foto: © Martin Litens.

Rättviks kommun är bäst i Dalarna och rankas topp 20 i Sverige. I dag fredag släpptes den stora rapporten som varje år jämför grundskolorna i Sveriges alla 290 kommuner.

För att placera sig i topp i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) rankning behövs både goda faktiska resultat och bra resultat med hänsyn till elevernas olika förutsättningar.

Sex olika kunskapsresultat från vårterminen 2016 i årskurs 9 redovisas i ett sammanvägt värde. Rättviks kommuns grundskolor rankades till plats 17 i riket. Kommunens barn- och utbildningschef Lars Kratz är glad men inte förvånad över SKLs höga ranking.

– Vårt systematiska kvalitetsarbete fortsätter att ge hög kvalité över tid, säger Lars.

Hög kvalité

Lars Kratz anser att ett målmedvetet arbetssätt och höga förväntningar bland lärare och elever är kommunens framgånsrecept. Att Rättviks skolor under många år rankats högt i olika rapporter är ett kvitto på utbildningarnas höga kvalité.

– En bra skola är viktigt ur många aspekter, bland annat för inflyttningen till kommunen. Rättviks kommun blir också attraktivare som arbetsgivare och har större chans att locka till sig behörig och kompetent personal. Medborgarna får en bra start i livet och både personal och elever känner stolthet över sin skola, menar Lars.

Lovord till personalen

Kommunstyrelsens ordförande i Rättvik, Annette Riesbeck (c), gläds även hon åt de positiva resultaten i skolan.

– Jag vill också lyfta fram den centrala elevhälsans fantastiska arbete här i kommunen. Deras stora kompetens i arbetet med barn och elever med särskilda behov är viktigt att framhålla, säger Annette.

Annettes partikollega Joanna Stridh är ordförande i bildningsutskottet. Även hon lovordar personalen.

– Jag är stolt över vår duktiga och engagerade personal som ger våra barn och ungdomar så goda förutsättningar här i Rättvik, säger Joanna.

Fakta

  • Öppna jämförelser rangordnar kommunernas resultat för de elever som gick ut årskurs 9 våren 2016. Rapporten bygger på Skolverkets statistik. Rangordningen görs både för samtliga skolor och för kommunala skolor separat.
  • Rapporten ger också en översiktlig bild av forskning om framgångsrik skolutveckling och tips på hur huvudmän kan arbeta utifrån sina lokala behov.
  • Elever med okänd bakgrund (främst asylsökande elever) ingår i år inte i resultatredovisningen för årskurs 9.
  • Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är en arbetsgivar- och intresseorganisation för landets 290 kommuner, 20 landsting och regioner.

Läs hela rapporten på SKLs egen webbplats.
http://news.cision.com/se/sveriges-kommuner-och-landsting/r/basta-skolkommunerna-i-dalarnas-lan,c2130535länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktinformation

Postadress
Rättviks kommun
795 80 Rättvik

Kontakt
0248-70 000 vx
rattvik@rattvik.se