Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-11-09

Hänt sen sist

Foto på vårt kommunalrås Annette Riesbeck.

Annette Riesbeck

För drygt en månad sedan presenterade Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Förra året klättrade Rättviks kommun till plats 82 i rankingen, nu avancerade vi ytterligare till plats 45 - Bäst i Dalarna!

Det är otroligt roligt och det känns så positivt att vi i kommunen tillsammans med företagarna är på rätt väg! Naturligtvis gläds vi och känner oss nöjda men vi tänker inte luta oss tillbaka. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att, tillsammans med företagarna, skapa så bra förutsättningar för näringslivet som vi kan. Vi talar gärna om vikten av ett ”blomstrande näringsliv” men det är först nu som kommunalråd jag verkligen ser sambandet mellan ett starkt näringsliv, en attraktiv kommun att bo i och en väl fungerande offentlig sektor. Det som är bra för näringslivet är bra för kommunen!

Vi är många som arbetar tillsammans för ett ökat bostadsbyggande i vår kommun. Tack vare privata initiativ har den första hyresgästen flyttat in i det som tidigare var Pingstkyrkan. Planerna på att bygga hyresrätter uppe på området Lissbrändan har kommit en bra bit på väg och även ett flertal villor är på gång att byggas runt om i kommunen. Rättviks Fastigheter AB (RFAB) kommer inom kort att färdigställa ”Fellbytomten” intill Hemköpsparkeringen för bostadsbyggande. Det råder en positiv anda i Rättvik och intresset för att bygga lägenheter här har ökat avsevärt den senaste tiden, och det är tur. Våra befolkningssiffror ökar och allt fler önskar flytta hit!

Region Svealand ”står för dörren” och vi har mycket att diskutera, ta ställning till och planera. Om Riksdagen under våren tar beslut om att bilda region Svealand kommer vi redan 2019 få ett nära samarbeta med 63 andra kommuner med sammanlagt 1,9 miljoner invånare. Ambitionen är bland annat att skapa ett Sverige med sex jämnstora regioner där styrkeförhållandena mellan landets olika delar utjämnas och där välfärden är likvärdig i hela landet. Beslutet ligger inte hos oss utan hos Riksdagens ledamöter, men blir region Svealand verklighet kommer i alla fall jag engagera mig och med stort intresse följa utvecklingen.

”Största hotet mot framtiden är likgiltigheten”