Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-09-21

Rättvik är bäst i Dalarna

När Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat presenterades på tisdagen hölls en frukostvaka på Hotell Lerdalshöjden i Rättvik.

När resultatet kom visade det sig att Rättvik nått målet att vara bland de 50 bästa kommunerna i landet. Rättvik har klättrat från plats 240 år 2009 till plats 45 år 2016.

Företagare, kommunledning och tjänstemän jublade och lovordade varandra när Teresa Bergkvist, Svenskt Näringslivs regionchef i Dalarna, tillkännagav resultatet.

Ett målinriktat arbete

– Vi har satsat bland annat på ungas och kvinnors företagande, vilket gett mycket goda resultat, förklarade Annette Riesbeck och betonade vikten av att testa nya grepp, våga sticka ut och visa vilja och mod att förändra.

Exempel på fler satsningar är Återtaget, Tillväxt och tillsyn och nu Rättvisa affärer. Det sistnämnda är ett projekt som ska ge mindre lokala företag möjlighet att vara med vid upphandingar till kommunens verksamheter.

Nätverka i Rättvik

Ett annat bra exempel är att i Rättvik finns det flera nätverk för samverkan och gemensam utveckling. I nätverken träffas företagare med jämna mellanrum och diskuterar frågor som berör deras bransch och verksamhet.

Företagsfrukostar

I Rättvik anordnas även frukostar en gång i månaden höst och vår. Ett tillfälle för företagare och kommun att träffas och dela erfarenheter.

Arbetet fortsätter

Sedan 2009 har mycket förbättrats men ännu finns det mycket kvar att göra påpekar Helena Back, näringslivschef och Markus Svensson, hållbarhetsstrateg. Arbetet fortsätter och ett varningens finger höjs från företagarhåll.

– Mitt i glädjen måste vi komma ihåg att inte låta oss förblindas av vad vi uppnått, utan arbeta vidare. Exempel i vår närhet visar att det kan gå fort även åt andra hållet, säger Företagarna Rättviks ordförande Anna Grånäs Jakobsson. – Förändringen är remarkabel och hon underströk samtidigt att rankingen bygger på reell utveckling, som i sin tur bygger på en positiv inställning, energi, kreativitet, förståelse och samarbete.

Här kan du se hur Rättvik har placerat sig i de rankingar som baseras på Svenskt Näringslivs årliga företagarenkät.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gensvar

Vi fick ett mejl från en av våra kommuninvånare för några dagar sedan. Vi glädjer oss och tar åt oss av berömmet. Det är så roligt när vi får gensvar på det arbete vi gör. Tack från oss alla.

"Gratulationer.

Till Rättviks kommun.

Varma gratulationer för den fina placeringen beträffande företagsklimatet i Sveriges kommuner. Att bli placerad som etta i Dalarna och som nr. 45 i hela Sverige är inte dåligt! Man känner sig stolt över att bo i Rättvik. Lycka till i framtiden!
Hälsningar / Brita "