Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-09-21

"En riktig 10-poängare" – Mässa 55+

Ett gott liv för alla – för andra gången genomfördes mässan som även i år blev en stor succé.

Mässa 55+ handlar om att upptäcka vilket stort utbud det finns för att alla ska kunna få hälsosamt och rörligt liv.

Idén till mässan föddes 2012

– Det var Inge Östlund som kom med första förslaget vid folkhälsorådets planeringsmöte en förmiddag i maj 2012. – att vi (folkhäsorådet på kommunen) skulle tillsammans med pensionärsföreningarna få till en annorlunda mässa här i Rättvik.
Till hösten 2012 bjöds representanter från föreningarna in och därifrån växte mässa 55+ fram berättar Iréne Sturve, folkhälsostrateg i Rättviks kommun.

Kommunens samordnade arbete har utvecklats från Folkhälsomyndighetens (då Folkhälsoinstitutet) process Hälsosamt åldrande hela livet. Och vi arbetar fortfarande inom den processen.

Vi har varje höst och vår olika aktiviteter för målgruppen – temadagar, aktiva i den nationella kampanjen mot fallolyckor (v. 40), cafémöten, föreläsningar, studiecirklar med mera. Nästa mässa beräknar vi genomföra hösten 2018. Allt i bred samverkan. I år var SPF Rättviksringen projektledare med samarbetspartners Mötesplats Buketten, Studieförbunden Vuxenskolan och ABF.

Ett 40-tal utställare

Representanter från fem av Rättviks kommuns verksamheter fanns på plats och informerade om kost, anhörigstöd, folkhälsa, Rättviks och Ore bibliotek samt när glömskan är ett problem.

Rättviks kommun har förstärkt stödet till anhöriga till de som har någon nära med psykisk ohälsa. Det och mycket annat informerade Elisabeth och Keijo från Anhörigstöd Buketten om. Det fanns mycket information i montern, till exempel om Elisabeths uppgift som syn- och hörselinstruktör.

Två föreläsningar med koppling till anhöriga och demenssjukdomar genomförs. Den 11 oktober "Hur bemöta dementa personer" och "Försvinner och stannar kvar" den 1 november.

Iréne Sturve fanns på plats och gav tips om hur man enkelt kan träna balans och styrka. Hon berättade om höstens temadag, den 6 oktober, Bättre balansPDF. Lämnade även information Folkhälsospåren vid Siljan, Varannan vatten och kommunens fallförebyggande arbete.

Rättviks förvaltning RFAB, berättade om sin verksamhet och delade ut reflexer

Uppskattad och alltid glad

Anders Modén, vår kommunpolis, hade fullt upp hela dagen med att prata med kommuninvånare. I vimlet hördes mycket uppskattande ord om möjligheten att få prata direkt med Anders.

Hjärtstartare och hjärt- lungräddning

Räddningstjänsten visar hjärt- lungräddning-

Hjärt- lungräddning. Foto: © Y. Öhrnell.

Räddningstjänsten visade både hur hjärt- lungräddning (HLR) utförs och hur en hjärtstartare ska användas. Många tog tillfället i akt att lära sig mer. Idag finns det hjärtstartare på många platser och vi gläds åt att fler och fler vill lära sig att använda dem. Här kan du läsa mer och även se ett par filmer.

Kan du falla?

En person visar hur man ska falla.

Benny Nyström visar hur vi ska falla. Foto: © Y. Öhrnell.

Benny Nyström från Rättviks Judoklubb visade hur vi ska falla för att inte skada oss. Ingen vågade pröva på plats men Benny fick hela 17 anmälningar till klubbens "fallkurs" som startar om några veckor.

Honung, syntest, lotteri, garn, fotvård och smink

En härlig blandning av utställare fanns på plats. Under de dryga två timmar jag var där hade varken Monica Larsson (Rättviks egen stylist) eller Ulf Arnell (Optikern i Rättvik) en lugn stund. Likaså var Peter från Fot & Skokliniken en populär utställare.

Studieförbunden, pensionärsföreningarna och handikappföreningar fanns på plats liksom hemslöjdsföreningen, Rättviks Gymnastikklubb, Koppjärk och diakonin. Utomhus spelades det boule. Reumatikerföreningen visade vattengympa på land och medicinsk Qi Gong, PRO linedance och Rättviks Gymnastikklubb sittande/stående gympa. Trädgård Siljan visade vackra höstväxter och hade mässpris på vitlök och blomsterlök.

Mässan var inte bara information av alla slag. Den blev också en härlig mötesplats. Många gånger hördes besökarnas "Hej, det var länge sen.", "Minns du ...?", "Vi måste träffas, kan inte du komma hem till mig?" eller "Jag ringer i morgon, nu måste vi ses.".

Mötesplats Buketten – där hade Levia Hälsovård öppet hus och i Bukettens lokal fanns Folktandvården och Väntjänsten.

Nu ser vi fram emot nästa mässa – hösten 2018.

Mingelbilder

Broschyrer.
Fikaummet.

Mingelfoton: © Y. Öhrnell.