Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-06-24

Furudals turistbyrå firar 50 år

Rättvikskldd kvinna skär av banden.

Annette Riesbeck skär banden. Foto: © Carl Hernek.

Onsdagen den 22 juni rullades den röda mattan ut framför Furudals turistbyrå. Det var dags att öppna för den 50:e sommaren i ordningen! Kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck höll ett inspirerande tal om turismens betydelse för bygden. Öppningstalet avslutades med att Annette skar av de blågula banden med en skarpslipad kniv tillverkad av konstsmed Matts Fällman från Furudals bruk.

Gunilla Jacobsson, ansvarig för turistbyrån, hälsade drygt 100 personer välkomna till firandet.

Mariann och Matts Fällman tillsammans med lokala och internationella musiker i ett sexmannaband stod för underhållningen. En egen version av Honkytonk women fick taket på den lilla turistbyråstugan att lyfta…

Musiker med nland annat ukulele.

Sexmannabandet med Matts Fällman i spetsen. Foto: © Carl Hernek.

Många lokala företagare och leverantörer till turistbyrån fanns på plats liksom ortsbor och besökare som firar midsommaren i Ore.

Besökarna kunde äta korv från Hans Dalakorv, sallad med olivolja från Edura, snittar med bröd från Snitths Hantverksbageri och ”tjipps” från Rättviks Tunnbrödsbageri. Till detta serverades bland annat kall rabarbersaft från Björgården i Övre Gärdsjö.

Korvgrillning utanför turistbyrån.

Hans Barksjö grillar korv till publiken. Foto: © Carl Hernek.

Turistbyrån ger, med stöd från ortens entreprenörer, ut en egen broschyr och olika sommarprogram som presenterar aktiviteterna.

Midsommarfirandet pågår under fyra dagar i Ore och vecka 28 – ”Oreveckan” – arrangeras fyra-fem olika evenemang varje dag. Mer information om dessa finns på turistbyrån och på Furudals egen webbplats furudal.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Furudals turistbyrå, Gunilla Jacobsson