Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-06-10

Uppskattad försommarfest på äldreboenden!

Bästa sortens gatuköksmat tillagad i vårt eget kök , Springkällan, och svängig underhållning. Det bjöds det på till lunch för de boende på Enådal och Prästskogen nu i veckan. Vår dietist, Linnéa Nallgård, ordnade med en härlig försommarfest. Matglädje, 50-talsmusik och frisk luft gav mätta magar och många skratt för de äldre.

Foodtruck parkerad utanför äldreboendet.

Eva-Lotts foodtruck vid Enådal. Foto: © Martin Litens.

Eva-Lott Långberg parkerade sin ”foodtruck” och serverade korv med mos och efterrätt från Spingkällan. Allt gjort med extra finess och mycket kärlek. Moset med tillbehör var hemmagjort och potatisarna kom från Rättviks bördiga jordar. Linnéa och Eva-Lott fick god hjälp i vagnen av kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Ollén.

– Otroligt god mat, berömde Karin Ingels som bor på Prästskogens äldreboende, ett stenkast från Siljan.

Äldre kvinna i hatt följer med i musiken.

Karin Ingels. Foto: © Martin Litens.

– Det här piggade verkligen upp, sa Karin med ett stort leende på läpparna. Sen svängde hon med i musiken och applåderade entusiastiskt när rocklåten tog slut.

Matminnen, samvaro och frisk luft

Korvkiosktemat med 50- och 60-talsmusik var medvetet valt för att väcka glada minnen från förr. För musikunderhållningen under de två dagarna stod Thomas Jacobs, Mikael Olsson och Tony Fisk. Thomas och Mikael arbetar på Enådal respektive kommunens hemtjänst och de är med sitt glada humör mycket uppskattade.

Två rockande underhållare. Gittaristen på knä på gräsmattan och basfiolen i luften.

Tomas och Mikael underhåller vid Prästskogen. Foto: © Martin Litens.

– Mat är minnen, säger kommunens dietist Linnéa Nallgård. Maten är en väldigt viktig del av våra liv och kanske extra viktig när vi blir äldre.

– Vi har extra trevliga matstunder året runt vid alla större högtider på kommunens äldreboenden. Det kan till exempel vara en kräftskiva eller nyårsafton med oxfilé, säger Linnéa.

Fredagsmys

Varje fredag ordnas det fredagsmys eller så sätter de guldkant på en annan dag i veckan. Då bjuds det på något riktigt smaskigt.

– Det är viktigt att maten som serveras inte bara är bra sammansatt näringsmässigt och smakar gott. Den ska komma ner i magen också, säger Linnéa.

Och det gör den bäst när måltidsmiljöerna är trevliga och personliga önskemål kan tillgodoses. Det jobbar Linnéa med dagligen samt att hon inspirerar och utbildar kommunens personal i kök och på boenden. Att se över rutiner och att motverka samt behandla undernäring ingår också. Linnéa är utbildad dietist med många års erfarenhet både med barn och vuxna.

Jordgubbens dag

Nu i juli ordnar Linnéa Jordgubbens Dag på alla äldreboenden i kommunen. Det lokala företaget Rättviksglass sponsrar med lokaltillverkad vaniljglass av färsk mjölk och grädde från svenska gårdar. Serveringen sker utomhus för att få en trevlig helhetsupplevelse.

Rättviks kommun arbetar målmedvetet med att öka andelen ekologisk och närproducerad mat. Det har kommunen gjort i många år och på många olika sätt. Bland annat genom att ställa hårda krav vid upphandling. Krav som för några år sedan var kontroversiella men som nu även ställs av andra kommuner.