Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-05-26

Rättvik topplacerade igen!

Fem representanter från Rättviks kommun

Stora Samhällsgalan 2016

– Även om vi inte vann ser vi oss som vinnare. Att bli en av tre nominerade kommuner är fantastiskt säger Annette Riesbeck, kommunstyrelsens ordförande i Rättvik.

Efter en mycket givande eftermiddag fylld med intressanta föreläsningar var det med spänd förväntan som cirka 350 personer samlades till middag med prisutdelningar och underhållning i anrika Cirkus på Djurgården i Stockholm.

Stolta rättvikare på plats i Stockholm

– Rättviks befolkning och medarbetare kan räta på ryggen – det var tillsammans som vi gjorde det säger Fredrik Ollén, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Att bli nominerad är stort! Det ska firas – vi ska rida på vågen och sikta mot nya höjder! Socialförvaltningen är med! Sagt av vår socialchef, Lena Fröyen.

Vinnare är vi oavsett

Redan vid ankomsten till Stockholm kände vi att Rättvik redan är vinnare. I Rättvik har vi otroliga invånare och medarbetare. Invånare som ställer upp med ideella krafter och ger vårt samhälle bland annat ett mycket rikt föreningsliv som är få kommuner förunnat. Invånare som alltid ställer upp.

Inte minst har både medarbetare och invånare ställt upp nu när vi stått inför snabba förändringar och ökad arbetsbelastning.

Våra medarbetare arbetar målmedvetet och det visar sig i att vi i Rättvik i många sammanhang visar toppresultat. Till exempel är skolan och näringslivet bland de främsta i länet och mycket högt placerade i hela landet.

199 cm på scenen

Rikard Sjöberg var kvällens konferencier och nu kan vi avslöja att Rikard är 1,99 m lång – något som många undrat, länge.

Det första priset, Årets SamhällsbyggarePDF, delades ut till Upplands Väsby kommun för deras poängsystem för bostadsbyggande. Årets VälfärdsförnyarePDF vanns av Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures för stöd till utsatta barn och nyanlända och Årets SamhällsentreprenörPDF blev IT-guide där nyanlända ungdomar med datorkunskaper utbildar äldre svenskar.

Åre vald till Årets Superkommun i kategorin landsbygdskommuner

"Åre i Jämtland är Sveriges mest anrika och dominerande vintersportort. Men experterna brukar också framhålla kommunens förmåga att bredda sig, skapa mer av året runt-turism och skapa tillväxt både i besöksnäringen och andra näringar. Årets SuperkommunPDF.

Kommunen rankas fyra i kategorin företagsamhet och har en för landsbygdskommuner unik demografisk utveckling. När andra krymper har Åre ökat sin befolkning."

Rättvik gratulerar Åre till priset och själva säger de "We want to share what we love."

Rättvik tredje bästa av 130 kommuner

Det var 130 landsbygdskommuner som hade granskats och Rättvik var en av tre nominerade till Årets Superkommun. Leksands kommun placerade sig på nionde plats och Orsa kommun på trettonde plats. Av Dalarnas femton kommuner placerade sig tre bland de tjugo bästa.

Dagens Samhälle bedömde åtta nyckeltal* när de rangordnade kommunerna. Bland annat tittade de närmare på inflyttning, kommunal ekonomi, befolkningssammansättning, skolans kvalitet, näringslivet och förbindelser.

Senare under kvällen delades ytterligare priser ut. Årets Superkommun i kategorin storstadskommuner vanns av Solna och Höör vann kategorin Täta kommuner.

Länk till Stora Samhällsgalanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

* Nyckeltalen bygger ofta på nationell statistik men också på uppgifter från andra källor. Nyckeltal används för att kunna jämföra resultat i företag, kommuner, landsting och andra verksamheter.