Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-04-21

Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet

Fyra personer står på scenen efter föreläsningen.

Småprat efter föreläsningen. Foto: © Y. Öhrnell.

Den 20 april föreläste Caroline Engvall, journalist och författare till flera böcker om barn i svensk sexhandel, tillsammans med utredare Ulrika Hammarin i Rättvik.

Ämnet är skrämmande aktuellt och berörde alla som jobbar med barn och unga i kommunen.

- Tyvärr finns barnen som drabbas av brott på nätet i hela landet. Konsekvenserna kan bli ödesdigra för en del och det är oerhört viktigt att vuxna, såväl föräldrar som yrkesverksamma, lär sig att fånga upp signaler och ställa frågor kring utsatthet på nätet. Det kan rädda liv, säger Caroline Engvall.

Ulrika Hammarin pratade om polisens svårigheter att utreda sexbrotten mot barn på nätet.
- Brott mot kvinnor och barn ska inte konkurrera om samma resurser, säger hon.

2008 kom Carolines bok ”14 år till salu” – om en på ytan helt vanlig tonårstjej som efter ett övergrepp började använda sex som självskadebeteende. Boken har sålt i nästan 200 000 exemplar och Caroline Engvall har sedan drivit frågan om sex som ångestdämpning sedan dess, såväl i medier som på hjälpsajterna intetillsalu.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och safeselfie.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

14 år till salu har också blivit en pjäs som turnerat i Sverige och böckerna har fått uppföljare i ”Skamfläck” och ”Skuggbarn – om barn i svensk sexhandel”. Nu är Caroline aktuell med boken ”Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet”, om konsekvenserna av spridda sexbilder på nätet och om hur vi kan upptäcka och hjälpa.

Caroline Engvall har också blivit Årets Mama 2011, vunnit Årets Platinapocket för 14 år till salu samt driver frågan om sex som självskadebeteende och barnsexhandel i tv, radio och tidningar. Hon har engagerat både förra och denna regering i frågan och har även blivit engagerad av Drottning Silvia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation.