Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-04-05

Elever får extraordinär utbildning

Foto: © Kjell Larsson

Elever på Stiernhööksgymnasiets naturbruksprogram med inriktning häst får i dagarna extraordinär utbildning inom hästmassage och hästsjukvård.

En utbildning som är högaktuell nu när djursjukvårdsbranschen är i stort behov av fler utbildade djursjukvårdare.
På Stiernhööksgymnasiet kan eleverna läsa till hästskötare eller läsa kurser inom djursjukvård för att kunna studera vidare på högskola och ta examen som djursjukvårdare.

Flera hästar har insjuknat i Polyneuropati

Anledningen till att eleverna på Stiernhööksgymnasiet får extra utbildning på området är att flera hästar har insjuknat i Polyneuropati – en nervsjukdom som är vanligast förekommande i Norden. Statens veterinärmedicinska anstalt har tagit prover på hästarna och forskar om uppkomsten av sjukdomen.

Veterinär Ingela Johansson på Rättviks veterinärklinik, arbetar tätt tillsammans med personal, elever och hästar på Stiernhööksgymnasiet för att säkerställa hästarnas tillfrisknande.

Sjukdomen smittar inte

Både inkubationstiden och konvalescenstiden är väldigt utdragna. Symptomen är dessutom väldigt olika från djur till djur – ibland märks det inte av alls. I dagsläget är det omöjligt att säga hur många av skolans hästar som drabbats. Det som är lugnande är att sjukdomen inte smittar.

Sjukdomen är självläkande men kan underlättas av bland annat massage. Både stress och glädje kan förvärra sjukdomen och därför är hästarna i behov av lugn och ro.

Ett unikt tillfälle för eleverna att få erfarenhet och kunskap

Utbildningen på naturbruksprogrammet häst får i dagsläget, av naturliga skäl, mycket inriktning på djursjukvård säger biträdande rektor Lotta Persson. Självklart är det aldrig roligt när en häst blir sjuk, men samtidigt är det ett unikt tillfälle för våra elever att i praktiken få erfarenhet och kunskap kring hästars sjukdomstillstånd och rehabilitering.

Läs mer om sjukdomen

Hätsverige.se– polyneuropatilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SVA.se – polyneuropati, hästlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster