Rättviks kommun
Rättviks kommun
2016-01-31

2016 års Midvinterkonsert – Stor succé

Spelmän spelar i Rättviks kyrka, dragspel, fiol, bas och andra instrument

Midvinterkonsert 2016 Foto: © Y. Öhrnell.

Stödkonserten 2016 delades 36 000 kr ut till vardera Hagström­insamlingen och Folkmusikens hus.

"Midvinterkonsert” har samlat in 384 500 kr åren 2012–2016.

Arrangörerna, Berit Zetterqvist och Thomas Tjäder, visar att stödkonserterna gett Folkmusikens hus 83 500 kr, Hagström­insamlingen 274 000 kr och Rättviks musikskola 27 000 kr.

Hagströminsamlingen

Ann Olander kläd i svarta vintagekläder

Ann Olander. Foto © Yvonné Öhrnell

Ann Olander, Dalarnas museum, Hagströminsamlingen, berättar att pengarna har använts för att delvis finanserat inköpet av en privat samling Hagströmgitarrer. Hagströminsamlingen byggde två utställningar 2015, varav en sändes till USA. De cirka 100 gitarrerna har rengjorts och registrerats.

Målet är att göra en större permanent utställning med en inspelningsstudio. Ungefär 20 av gitarrerna ska finnas för utlåning i studion. Ann arbetar även med en bok om samlingen.

Folkmusikens hus

Lotta Johansson

Lotta Johansson. Foto: © Yvonné Öhrnell

Lotta Johansson, Folkmusikens hus berättar att de nu har fått drygt 83 500 kr. När vi frågar vad pengarna används till berättar Lotta att arbetet med ungdomar prioriterats. Pengarna har gått till folk- och världsmusiklägret, ETHNO. Något beslut är ännu inte taget vad årets donation ska användas till men det ska komma barn och ungdomar tillgodo.

ETHNO-lägret samlas cirka 100 ungdomar, från ett 20-tal länder, i Rättvik. De spelar tillsammans i en vecka. 2014 fick de möjlighet att träffa Ale Möller.
Just nu tillverkas en utställning om ETHNO-lägret. Utställningen ska till Umeå och sedan visas den på Folk- och världsmusikgalan i Västerås.
ETHNO -lägret flyttade till Rättvik för 10 år sedan, 2015 firade ETHNO 25-årsjubileum.

Nyfikenheten är väckt

och vi undrar vilka det är som för femte året i rad lägger ner så mycket tid och energi på att helt ideellt arrangera ”Midvinterkonsert” i Rättviks kyrka. De fyra första åren var de tre personer. Jonny Olsson som var med från början har valt att göra ett uppehåll.

Thomas Tjäder

Thomas spelar på sin bas.

Thomas Tjäder. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Thomas Tjäder är uppväxt i Rättvik. Han arbetar på Dala Energi med att bygga fiber. Thomas största intresse och hobby är musik i alla former. Främst spelar han folkmusik, visor, schlager och 50–60-tals rock.

Nu spelar Thomas i Tängerpojkarna med Karin. Tidigare spelade han i Klöver Tre som uppträdde på konserten 2012–2015.

Som ung spelade Thomas gitarr och till sin första Bingsjöstämma tog han den med sig. Där fick han se en kontrabas och frågade om han fick pröva. Omedelbar kärlek till instrumentet uppstod och inom ett halvår hade han bytt gitarren mot en kontrabas.

Helst deltar Thomas på olika spelmansstämmor, Orsayran och andra utespel där han träffar vänner och kan gå runt och spela i olika grupperingar, prata, lära sig nya låtar och bara göra det han älskar, spela tillsammans med nya och gamla vänner.

– Med åren har jag fått många musikervänner så det blir även mycket prat över en kopp kaffe eller öl. Det är jätteroligt att träffas.

– Idag finns det hundratals låtar lagrade i minnet.

Thomas bor i Backa, har fru, två katter, en hund och tre utflugna barn. Lite blygsamt förringar han sin stora insats och påpekar att det är Berit som håller rätt på allt.

Musiker i Rättviks kyrla

Berit Zetterqvist, Patric Hagman, Nils Lohmann, Thomas Tjäder. I bakgrunden ser vi, bland andra musiker, Per Gudmundsson och Jon Holmén. Foto:© Yvonné Öhrnell

Tack vare deltagandet i stämmorna har Thomas och Berit ett stort kontaktnät när de ska bjuda in artister att spela på midvinterkonserten. Berit har räknat ut att ungefär 80 % av artisterna är goda vänner som de lärt känna främst på spelmansstämmorna i Dalarna och Hälsingland. Inför 5:e årets konsert har de fått förfrågningar från musiker som vill delta, en är Rickard Wolff. Vännerna gör också förfrågan om de i sin tur får bjuda in vänner.

Berit Zetterqvist

Berit skrattar och spelar dragspel.

Berit Zetterqvist. Foto: © Maud Andreasson.

Berit Zetterqvist, arrangören, organisatören och kassören, håller reda på allt från hålltider under soundcheck och konserten till biljettförsäljning, sponsorer, medhjälpare och … Ja, varken hjärnan eller handen hinner med att registrera alla hennes insatser för att konserten ska kunna genomföras.

– Utan alla artister och medhjälpare, som ställer upp helt gratis, skulle konserten aldrig kunna genomföras. Vi vill sprida glädje! Det ska fungera för alla och alla ska trivas!

– Det är superkul att arrangera konserten. Jag brinner för det här, säger Berit. Maken Lasse och de två barnen hjälper till med allt arbete.

En pappa och hans dotter spelar dragspel.

B. Zetterqvist med sin pappa. Foto: Privat.

Berits stora fritidsintresse är musiken. Redan som 2-åring spelade hon tillsammans med sin pappa, det dragspelet har hon kvar än idag.

– I skolan fick vi inte spela dragspel. Det var blockflöjt, sen piano och gitarr som gällde. Visst har hon prövat fiol men hennes instrument har alltid varit dragspel.

– Jag åker på många spelmansstämmor och jag, liksom många andra, har lärt mig låtar genom att lyssna och lära på stämmorna. Jag läser inte noter utan spelar bara på gehör.

Bysvängen är en grupp som Berit startade ”Det fanns ju inte några att spela med när vi bodde i Övre Gärdsjö så jag frågade några om de ville vara med". De träffas fortfarande och spelar under vinterhalvåret.
För flera år sedan fick Berit förfrågan om att delta i Rättviks spelmanslag där spelar hon numera när tiden räcker till.

Berit älskar när det uppstår spontanspel och hon bjuder även in vänner varje år för att spela i hennes kök, 30–40 personer brukar trängas och ha kul.

1984 började Berit delta i Bingsjöstämman, tidigare besökte hon stämman, lyssnade och lärde. Berit har har sedan dess varit på stämman alla år förutom ett år när hon var kursledare i Göteborg. Kursen ordnades för barn som haft cancer och var färdigbehandlade. De fick bland annat lära sig att garva skinn, som Berit lärde ut. ”Den kursen ville jag varken tacka nej till eller be de flytta.”

Berit är utbildad textillärare och arbetar på Mora folkhögskola. Hon har haft många kurser i bland annat skinnberedning, skinn- och fällsömnad och har en hög textil utbildning, egentligen är nästa steg forskning.

Bus på Midvinterkonserten. En fiolspelare lägger armen Berits hals när han spelar.

Bus på Midvinterkonsterten. Foto: © Y. Öhrnell.

Som lärare och kursledare krävs organisation och det har Berit stor nytta av att älska när midvinterkonserten ska ”sys” ihop. Med cirka 50 medhjälpare och mellan 30–100 artister måste det fungera. Alla på rätt plats vid rätt tid. ”Alla ska trivas, alla ska ha det bra: artister, publik, medhjälpare.” Att arrangörerna trivs är det ingen tvekan om.

Berit och hennes familj är bosatt i moderns föräldrahem i Backa, hennes far växte upp i Södra Rättvik.

Medhjälpare

Medhjälpare vid konserten

Lotta Johansson, Berit Zetterqvist, Greta Knapp, Thomas Tjäder, Ann Olander och Yvonne Jacobsson. Foto: © Yvonné Öhrnell

– Medhjälparnas arbete är ovärderligt. Redan kl. 9 på lördagen startar de med att kaffe kokas och fikabordet görs i ordning Det kommer en lastbil med ljud och ljus som ska på plats. Kl.12 börjar artisternas förberedelser inför kvällen. Ljud (så kallat soundcheck) och ljus ska ställas in och testas. När några av artisterna genomför sitt soundcheck kommer Anna, en av medarbetarna, fram till mig och säger: "Vilken härlig musik. Jag vill dansa! Det är så bra!."

Ingen får gå hungrig och tack vare generösa sponsorbidrag bjuds artister och medarbetare på lunch och smörgås samt kaffe eller dryck med bulle under för- och eftermiddagen och kvällen. "Det är så kul.", "Jag mår så bra i gemenskapen och här kan jag hjälpa till med lite av varje." är ett par citat från en medhjälpare.

Lunchbord med frukt och dricka.

Lunchbordet är framdukat. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Både Berit och Thomas vill att barn och ungdomar ska få uppleva musik. Självklart månar de båda om att vi alla, nu och i framtiden, ska få ta del av den glädje som musik och gemenskap förmedlar.
– Alla ska ha kul. Alla ska trivas, säger Berit.

– Det är så roligt att se att vårt musikarv lever vidare genom barn och ungdomar som lyssnar och lär sig när de deltar på spelmansstämmor. Och vi är så glada att kunna bidra till nya musikupplevelser för dem, till exempel på ETHNO-lägret.

Den tacksamhet som Berit och Thomas visar för alla som ställer upp för midvinterkonserten går inte att beskriva med ord. Det är känslor av värme, delaktighet och förväntan. De vill dela med sig av musikens glädje till oss alla,
Det gör de genom att arrangera ”Midvinterkonsert” i Rättviks kyrka.

Tre musiker, dragspel, gitarr och munspel.

Berit Z., Kerstin F. och Pelle L. Foto: © Y. Öhrnell

I förbifarten nämnde Berit att vissångerskan Kerstin Forslund är ansvarig för scenen under konserten, hon medverkade i den första midvinterkonserten som anordnades.

Kerstin lyssnar och är behjälplig till både artisterna och den fantastiskt duktiga ljudteknikern Anton Back. Kerstin är vissångerska från Älvdalen och har gett ut flera skivor.

Kerstin överraskade under lunchen med att sjunga "Vyssan Lull" för oss. Texten var den som hennes farfar sjöng för henne när hon var liten. Den skönsången värmde.

Barbro, Greta, Anna, Yvonne, Micke, Linnea, Felicia, Sune, Annika, Ingrid, Lasse och Per-Olof är några av de namn som nämns bakom kulisserna.

För att sätta lite extra piff på kvällen möts publiken av marschaller vid entréerna till kyrkan. Det var Mikael Nystrand, gymnasielärare, som i år tog med sig några ungdomar för att tända marschallerna.

Kyrkoherde Monica Jones öppnade konserten. Monica och Ann Olander var kvällens konferencierer.

– Utan alla medarbetare som ställer upp ideellt skulle det inte gå att genomföra konserten säger Berit och Thomas i en mun.

Artister

Tängerpojkarna med Karin spelade välkomstmusik när publiken tog plats i kyrkan. Innan konserten började anslöt Berit Zetterqvist, Per Gudmundsson, Jon Holménoch Ola Bäckström med flera.

Vid konserten framförde gruppen tillsammans med Göras Leif och Anders Larsson en hyllning till Evert Sandin, Sven Erik Swenn och Nygårds Olle som lämnat oss under året.

Konserten öppnades med att Per Gudmundsson gick hela kyrkgången fram spelandes säckpipa.

Dragspelare

Anders Larsson. Foto: © Y. Öhrnell

Anders Larsson, Sveriges bästa dragspelare, har varit med under nästan hela planeringen.

– Det går till bra saker och det krävs pengar till en samling. Det här är ett roligt koncept med olika instrument och olika genrer.

Anders är god vän med Nils Fläcke, Niklas Sundén och Pelle Lindström. Niklas i sin tur spelar tillsammans med både Johan Graden och Rickard Wolff.

Anders kommer från Borlänge, ingår i Görasbacken spelmän, är måg till Leif Göras och bor tillsammans med Anna Göras. Under kvällen spelade Anders i tre olika grupperingar.

Anders Larsson
DT.se – se och hör framträdandet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dragspelare.

Nils Fläcke. Foto: © Yvonné Öhrnell

Pelle Lindström spelar munspel.

Pelle Lindström. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Spelmän i kyrkan

Görasbacken spelmän. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Två rättviksklädda unga killar sjunger och spelar gitarr.

Lohmann och Hagman. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Två killar klädda i rättviksdräkt.

Lohmann oxh Hagman. Foto:© Victoria Hagman

Dragspelar och pianist tackar publiken.

Johan Graden och Niklas Sumdén. Foto: © Yvonné Öhenll.

Niklas Sundén och Johan Graden
DT.se – se och hör framträdandetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rickard Wolf sjunger i kyrkan.

Rikard Wolff. Foto: © Y. Öhrnell.

Rikard Wolff och hans musiker tackar publiken.

Tack till publiken. Foto: © Y. Öhrnell.

Evert Sandin och Sven Erik Sween

Här kan du se och höra Svensk-Annas Vals framföras av Evert Sandin/text och musik av Sven-Erik Swennlänk till annan webbplats

Här kan du se och höra Flickorna kring Siljan framförd av Evert Sandinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avslutning

Som avslutning spelade artisterna Gärdebylåten, Patrik Hagman sjöng på rättviksmål.

Gärdebylåten

1.
Fiolmusijôn örôs ivir biâr å bârgôr
tagôlstrôkar filer på å tjirgôr å tjârgôr
ä lögdas kväll å pojkar så fôll jussom sta ä jär sä tä.

Gälbi-pojkar friâ bati Bäck å ti Tinâ
kôllor ligg på kammâräm å väntâ å flinâ
nô däm örôr pojkar kommâ gångande på åkrom ovatä.

DT.se – Lyckad Midvinterkonsert i en fullsatt Rättviks kyrkalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi vill nämna att gruppen Ronda är nominerat till ”Årets nykomling” på Folk- och världsmusikgalan. Bandet Ronda har sina rötter i Vikarbyn, de deltog i Midvinterkonsert 2015.

Läs mer om konserten på rattvik.se.