Rättviks kommun
Inloggning för skribenter
Personalinloggning mejlprogram
2016-01-17

Midvinterkonsert 23 januari 2016

Rättviks kyrka

Rättviks kyrka. Foto: © 2015, Y. Öhrnell.

Målet med konserterna är

"Att stödja Dalarnas museum Hagströminsamlingen och Folkmusikens hus i Rättvik för att våra barn och ungdomar ska få ta del av, inspireras och dela med sig av vårt rika musikliv för generationer framöver."

Publiken ska få en otrolig musikupplevelse och varierad konsert med bra program och av hög kvalitet. Publiken ska känna att de är värdefulla och vill komma även nästa år.

Det blir både allsång, lotteridragning, musikaliska upplevelser och checkerna delas ut så alla får veta hur mycket pengar som kommit in.

Konserten börjar kl. 18.
Insläpp till musik av Tängerpojkarna med Karin från kl. 17.

Biljetter finns att köpa på Dalarnas museum, Folkmuskens hus, Rättviks kulturhus och Statoil Rättvik.

Två stora musiker lämnade oss 2015

Evert Sandin och Sven Swenn uppmärksammas vid konserten. De har gjort mycket för Rättviks och Dalarnas kulturliv.

Medverkande

Anders Larsson
Pelle Lindström
Rikard Wolff
Niklas Sundén och Johan Graden
Nils Fläcke
Görasbacken spelmän
Duon Lohmann & Hagman
Tängerpojkarna med Karin

Anders Larsson

"Sveriges bästa dragspelare"-
Född i Stora Tuna, Borlänge. Fick, efter en del tjat, sitt första dragspel när han var 4 år.
Debuterade i tv som 6-åringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och blev som 18-åring framröstad som årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund. 2014 fick Anders Bröderna Lindqvists stipendium.

Anders är en sann Calle Jularbo-fantast men spelar de flesta stilarter. I olika konstellationer spelar Anders lika gärna rock bakom pianot som swing på kontrabasen. Anders turnerar med egen orkester i hela Norden, uppträde med Bengan Jansson på Jularbodagen 2014länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och turnerar med Opel & Larsson´s Rekordkvartettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Midvinterkonserten har Anders ett eget program och deltar också i två andra konstellationer.

– Anders Larsson är en klippa som varit med i hela planeringen av konserten 2016. Det är Anders förtjänst att Nils Fläcke, Niklas Sundén och Pelle Lindström är med i år. Han är en otroligt duktig dragspelare.

Pelle Lindström

Leksandssonen har spelat sedan fem års ålder. Han utbildade sig till typograf men utövade egentligen aldrig yrket. Karriären startades på 1960-talet i "Hamlet & The Shakespears" och han har levt på musiken sedan 1972.

Förutom ett gästspel i Stockholm i tio år har Pelle varit Leksand trogen i alla år. "Man behöver inte bo i Stockholm för att fara land och rike runt och musicera". 1969 var han med om att vinna Sveriges Radios sista popbandstävling med sologruppen "Ad-Libs" från Stockholm och 1996 valdes Pelle av Musik vid Siljan till "Årets Spelman i Sverige”.

Vi kar sett Pelle i många konstellationer, t. ex. Luffar-orkestern, Kebnekaise, Leksandslåt & Vänner, Urban Turban och tillsammans med bl.a. Peter Carlsson i olika blueskonstellationerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pelle Lindström Porträtt SVTsep09länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rickard Wolff

Skådespelare och sångare som vi känner som Jack i Änglagård, en svensk dramafilm av Colin Nutley med Helena Bergström, Sven Wollter m.fl. Filmen fick två uppföljare, Änglagård – andra sommaren och Änglagård – tredje gången gillt.

Rikard Wolfflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har gjort succé som revykungen Karl Gerhard och utnämnts till riddare av franska hederslegionen för att han spridit fransk kultur till Sverige. Rikards unika tolkningar av de franska artisterna Piaf, Barbara och Brel har framförts på scener som Dramaten, Operan och Kulturhuset och på turnéer i landet.

"Piaf 100 år - Hemma hos Rikard Wolff" sändes i SVT julhelgen 2015.

"Den sista föreställningen" – Wolff sjunger Brel är en scenisk konsert där Rikard Wolff framför sångerna från Brels sista framträdande. Konserten framförs 2015–2016 på Kulturhuset i Stockholm och kapellmästaren är Johan Graden.

2011 fick Rikard Wolff ta emot den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus” för sina ”framstående konstnärliga insatser som skådespelare”.

Niklas Sundén och Johan Graden

Niklas är född och uppvuxen i Sundborn. Han bodde i Stockholm i 16 år, jobbade som musiker på bl. a. teatrar i 12 år. Spelade bland annat med Povel Ramel, på Stadsteatern, Dramaten och Vasateatern, innan den blev nedlagd. Arbetar numera i byggbranschen men spelar så fort tillfälle ges.

Tillsammans med Johan spelade Niklas när Piaf 100 år - Hemma hos Rikard Wolff spelades in för SVT. Niklas berättade för Rikard att de skulle vara med på Midvinterkonserten och Rikard frågade om han fick komma med. Han har spelat tillsammans med Rikard i 15 år, bl. a. på Dalhalla och Dalateatern.

Niklas bor i Vikarbyn och vill arbeta för att öka musiklivet i byn. 9 juli arrangeras det scenprogram och blir buskspel i Vikarbyn. "Musik på lindan" är ett evenemang som i år arrangeras för tredje året. Eva-Lottas kök ska finnas på plats för den som inte har matsäck med sig. 2015 kom en publik på 300 personer.

Johan, 22-åringen som kommer från en musikfamilj. Har utbildat sig på Lilla Akademin, klassiska linjen. Sökte sig vidare till jazzinriktningen på Södra Latin eftersom han tyckte att den skrivna musiken inte gav honom tillräckligt. Arbetar nu som kapellmästare på teatrar i Stockholm, bl. a. med Rikard Wolff i "Den sista föreställningen" på Konserthuset.

Niklas och Johan samspelade så bra vid inspelningen av "Piaf 100 år - Hemma hos Rikard Wolff" så Niklas frågade om Johan ville följa med till midvinterkonserten i Rättvik.

Nils Fläcke

Målarmästaren och dragspelskungen startade sin musikaliska bana i Barnens brevlåda 1953. Deltog i många dragspelstävlingar som ung, en del vann han. 1958 fick han första pris i juniorklassen i Sveriges dragspelsmästerskap.

Nils har spelat och uppträtt runt hela Sverige, Norge, Finland, Island samt även Tyskland och Frankrike och inte minst framfört flera konserter i USA.

Nils är ett stående och populärt inslag på Jularbodagarna vid Allhelgonahelgerna i Avesta Teater. När Jularbodagen skulle upphöra, var det en självklarhet för honom att han tillsammans med goda vänner bildade den ideella föreningen ”Jularbos Vänner” som tog över och fortsätta traditionen.

Görasbacken spelmän

Leif Göras spelar med Orsa spelmän, bor på föräldragården Görasbacken i Östbjörka och har två döttrar, Anna och Karin. Döttrarna och Leifs mågar samt Slars Lisa Jöneberg ingår i gruppen. Alla spelar men gruppen bildades först 2015 till Midvinterkonserten där de underhöll publiken när de intog sina platser.

Annas visalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, skriven av Leif Göras till dottern Anna och framförd av bl.a. Orsa spelmän, Kalle Moreaus och Åsa Jinder.

Gustaf Melén, sambo med Karin Göras, har studerat till musiker på Musikkonservatorieti Falun och på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De bor i Östbjörka och Gustaf är från Hedemora.

Goda vännen Slars Lisa Jöneberg, som vi till vardags ses på Furutorp, tar gärna fram fiolen. Hon är riksspelman (silver) sedan uppspelningen i Delsbo i början av 1990-talet.

"En fantastisk konsert" var gruppens sammanfattning efter konserten 2015.

I år förstärker dragspelaren Anders Larsson gruppen.

Lohmann & Hagman

Två tvättäkta unga rättvikare som spelar på sina Hagströmgitarrerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och brukar uppträda i rättviksdräkten.

Nils Lohmann är uppväxt i Övre Gärdsjö. Hans mor arbetade i Dalasinfoniettan fram till sin pension förra året.

Patrik Hagman är den väl bekanta backabon och musikläraren Yngve Hagmans barnbarn.

Tängerpojkarna med Karin

Saxat från gruppens presentation på Facebook

"Egon. Adeström – Tängerboende legendarisk bandyspelare som numera lagt bort klubban till förmån för dragspelet. Han är den som var med och bildade gruppen och numera ser till så att de träffas och övar och håller ordning på allt praktiskt. Utan honom blev det inte mycket gjort!

Jonas Knutes – Inflyttad från Bingsjö till Tänger. Han är skogsmaskinsägare och spelar fiol. Han är den enda i gruppen som får betalt för sin STIM-rapporterad låt!

Magnus Eriksson – Även han inflyttad till Tänger – ända från Klockarnäs! Magnus var den som länge höll uppe gruppens namn ”Tängerpojkarna”, men har nu även han passerat pojkstadiet. Magnus spelar gitarr och sjunger.

Per Jakobsson – Stockholmare som bodde i Tänger länge innan han drog vidare till Hedemora. Per är gruppens främsta stämspelare på fiol men spelar lika gärna och bra piano. Det händer även att han sjunger lite stämsång ibland.

Thomas Tjäder – Backas bästa basist! Han är Rättviksbon som kan otroligt många och långa sångtexter utantill och sjunger och spelar bas och gitarr.

Karin Thörn Arvidsson – Utgör orkesterns jämställdhetsplan och är orsak till att gruppen för några år sen fick göra ett namntillägg. Bor i Falun men har rötterna i Isala-Linghed-Enviken. Spelar fiol och sjunger."

Arrangörer

Berit Zetterqvist – eldsjäl, glädjespridare och dragspelare.
Thomas Tjäder – eldsjäl och Backas bästa basist.

Medarrangörer

Hagströminsamlingen Dalarnas museum
Folkmusikens hus Rättvik
Bilda Musik

Utan alla som ställer upp och arbetar idéellt (ingen nämnd och ingen glömd) och sponsorerna skulle det inte fungera att genomföra konserten säger Berit och Thomas som vill passa på att framföra ett stort tack.

– Det är i år jätteroligt att artister frågar om de får vara med och medverka i konserten. Alla ställer upp helt idéellt. De blir bjudna på lunch och fika i kyrkan under lördagen och senare på kvällen middag – detta tack vare alla sponsorer.

Alla artister ska ha full service med fika mat, dryck, frukt och ha roligt och tycka det är meningsfullt att vara med och uppträda i stödkonserten. De får bara reseersättning om de vill och behöver. Många vill inte ta ut den. Till reseersättning används sponsringen vi får in från företag och privatpersoner berättar Berit.

Sponsorer

Babbos Frisering, Backhans svets& mek, Backlunds boende b&b, Berglunds frukt & Grönt, Björgården, Blanks Glas och ram, Blomsterliv, Blomuppsättning, Bokstaven, Britta i Dalarna, Coop Rättvik, Fricks konditori, Furutorp Interiör & Design, Greta Knapp, Hellströms Livs, Hellzephyr Musik, Hemköp Rättvik, Katarina Katzon Sakrisson, Kerstin Forslund, Knutes entreprenad, Lerdalia, Nittsjö keramik, Rättviks församling, Rättviks kommun genom Rättviks kulturhus och Varannan Vatten, Rättviks tunnbrödsbageri, Statoil Rättvik, Takmasen AB, Vikingahuset Stornäset Peng, XL Bygg och Zrent.

Tre rättviksbor – Två hagströmgitarrer

Berit Zetterqvist, Jonny Olsson och Thomas Tjäder med Hagströmgitarren.

Jonny Olsson, Berit Zetterqvist och Thomas Tjäder. Foto: © 2015, Martin Litens.

Hur började det?

Hösten 2011 såg Berit Zetterqvist på tv att Dalarnas Museum startat en insamling för att förvärva och sedan ställa ut en av världens största och mest intressanta samlingar Hagströmgitarrer.

Berit frågade grannen, Jonny Olsson, om de inte kunde ordna en konsert för att stödja insamlingen.

Från idé till handling så ansökte de om att få hyra Rättviks kyrka för en konsert. Dalarnas Museum hjälpte till och var mycket glada för samarbetet.

Berit, Jonny och Thomas Tjäder vill gynna musiklivet i hela Rättviks kommun. Främst vill de satsa på ungdomarna.

– Tack vare alla kontakter vi fått genom åren, när vi själva deltar i t.ex. spelmansstämmor, har vi kunnat bjuda in vänner till konserten.

2015 erhöll de tre en Hagströmgitarr i gåva från Dalarnas museum.

Entusiasterna, Berit och Thomas, hyr i år för femte året i rad Rättviks kyrka för en midvinterkonsert av högsta klass. Jonny gör ett uppehåll.

2012

Från Elvis till gånglåt – Hagströmskonsert i midvintertid
Hagströminsamlingen 58 000 kr.

2013

The Gospel According to Elvis – Hagströmkonsert i midvintertid II
Hagströminsamlingen 110 000 kr.

2014

Midvinterkonsert – "Rock, swing & sing"
Hagströminsamlingen 27 000 kr.
Rättviks musikskola 27 000 kr.
Rättviks musikskola fick en Hagströmgitarr av museet.
Länk till artikel om konserten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2015

Midvinterkonsert – "Take me home"
Hagströminsamlingen 43 500 kr.
Folkmusikens hus 43 500 kr.
Länk till artikel om konsertenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster