Rättviks kommun
Rättviks kommun
2015-10-02

Alla kan hjälpa till

Resursgruppen

Resursgruppen. Foto: © Martin Litens

Det är ett glatt och engagerat gäng som på många olika sätt bidrar till integration och nya vänskapsband här i Rättvik. De ordnar bland annat språkträffar, klädinsamlingar och olika aktiviteter där invånare och asylsökande träffas.

Resursgruppen består av representanter från Röda Korset, Rädda Barnen, FN-föreningen, Café Hörnstenen, Rättviks Församling, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Stiftsgården.

Resursgruppen för asylsökande i Rättvik söker fler resurser

– Vi har nu ett asylboende på TuristHotellet i Rättviks centrum. Det vore underbart om ännu fler Rättvikare engagerade sig i gruppens mycket uppskattade aktiviteter säger Nils Åberg. Nils är föreståndare för Stiftsgården Rättvik där de numera tillhandahåller lokaler för bland annat svenskundervisning på olika nivåer.

Nya vänner i Rättvik

– Vi informerar om våra aktiviteter i vår Facebookgrupp ”Nya Vänner i Rättvik” säger Berit Helgesson som är ordförande i Röda Korset Rättvik-Boda-Orekretsen. Kontakt med oss tar du gärna via mejl till kontaktpersonerna i listan nedan.

Resursgruppen söker bland annat dig som kan hjälpa till med klädsortering, klädutlämning, språkundervisning och språkcafé. Gruppen har nyligen fått tillgång till större lokaler i Polishuset där de kan lagra och sortera kläder. I onsdags tog de emot kläder från allmänheten. Det kommer inom kort bli fler tillfällen till inlämning.

– Söndag 4 oktober kl. 16 ordnas det välkomstfika med de nyanlända på TuristHotellet, säger Nils Åberg. Alla som vill komma är välkomna och den som vill kan gärna baka något gott och ta med hälsar Nils. På söndag arrangerar även Nya Vänner i Rättvik brännboll på Stiftsgården klockan 14:45.

Vill du veta mer om gruppens arbete och hur du kan hjälpa till så kontakta personerna nedan och/eller gå med i Facebookgruppen Nya Vänner i Rättvik.

Kontaktpersoner Resursgruppen för asylsökande i Rättvik

Röda korset, Rättvik-Boda-Orekretsen

Ordförande Berit Helgesson
berit.helgesson@telia.com

Stiftsgården Rättvik

Nils Åberg
nils.aberg@stiftsgarden.org

Rädda Barnen
Ordförande Margareta Appell
marga.appell@telia.com

Ancie Bergendahl
ancie.bergendahl@sv.se

Studieförbundet Vuxenskolan SV

Ancie Bergendahl
ancie.bergendahl@sv.se

Cafékyrkan Hörnstenen

Conny Thimberg
connyt@hotmail.com

ABF

Carina Olsson
carina.olsson@abf.se

Svenska kyrkan Rättviks pastorat

Lotta Haglund och Marie Stam
bodavardagsrum@outlook.com