Rättviks kommun
Inloggning för skribenter
Personalinloggning mejlprogram
2014-12-11

Köttbullsmaskinen gör succé

Tre eleverna får köttbullar upplagda på sina tallrikar.

Jessica, Kajsa, Vera och Lisa var alla mycket nöjda med de nya köttbullarna. Tack vare en nyinköpt färsformare kan Rättviks kommun servera ännu mer närproducerad och ekologisk mat. Foto: © 2014 Martin Litens

Kommunens nyinköpta färsformare sprider glädje bland kökspersonal och matsalsgäster. Nu är det egen produktion och ekologiskt som gäller även för färsprodukter.

Skolornas alla elever och de på kommunens äldreboenden kan njuta av köttbullar, hamburgare och järpar av högsta kvalité.

– Superbra! Allt görs från grunden med eget kött, säger Jessica Eriksson som arbetar i Rättviksskolans kök. De kommunala köken blir nästan till 100 procent självförsörjande på nötköttsprodukter.
– Vi använder ”återtagskött” från Stiernhööksgymnasiets naturbruks-program. Nu har vi full koll på vad det är i våra färsprodukter. Vi slipper onödiga tillsatser och eleverna tycker det är jättegott, säger Anders Frodig, kommunens kostchef.
4 000 köttbullar i timmen kan maskinen klämma ur sig. Vid köttbullspremiären på Rättviksskolan gjorde de stor succé hos eleverna.
– Precis lika goda som mormors köttbullar! Det får nog ses som ett mycket högt betyg från denna elev som med raska steg gick för att hämta en portion till.


En vit t allrik med potatis, sås, köttbullar, tomat och rivna grön-/rotsaker.

Köttbullarna gjorde stor succé hos eleverna. De är gjorda på ”återtagskött” från Stiernhööks-gymnasiets naturbruksprogram. Lokalproducerat och inga onödiga tillsatser. Foto: © 2014 Martin Litens