Rättviks kommun
Rättviks kommun
2021-07-01

Nationella råd, restriktioner och tillfällig covid-19-lag

Alla i samhället har en skyldighet att förhindra spridning av covid-19. Från och med den 10 januari 2021 gäller också en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. 

Nationella råd

Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Särskilt viktigt är att du skyddar personer i riskgrupper mot smitta.

  • Stanna hemma vid symtom på covid-19.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant.
  • Umgås smittsäkert. Om du träffar personer som du normalt inte träffar bör ni hålla avstånd och umgås utomhus.
  • Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel.
  • Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan.
  • Träffa personer i riskgrupp på ett säkert sätt.

Källa: Krisinformation.se: Nationella råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ytterligare restriktioner – detta gäller just nu

Utöver de allmänna råden finns ytterligare nationella restriktioner. Krisinformation.se samlar de förbud samt de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin. Sammanställningen utgår från de råd och rekommendationer som påverkar dig som individ.

Läs mer på Krisinformation.se: Detta gäller just nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillfällig covid-19-lag

Till och med september i år gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. På Länsstyrelsen Dalarnas webbplats finns information om aktuella begränsningar och åtgärder. Länsstyrelsen är även ansvarig för tillsynen.

Läs mer på Länsstyrelsen Dalarna: Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..