Sommarvikarie

Slår ditt hjärta lite extra för att hjälpa andra människor? Ta då chansen att vara med och bidra inom Sveriges viktigaste jobb!

Vi erbjuder dig som sommarvikarie

 • En individuell inskolning
 • Fantastiska möten med människor
 • Goda erfarenheter för framtiden
 • Möjlighet att börja som timvikarie innan sommaren
 • Möjlighet till fortsatt anställning efter sommaren

Vikarier behövs varje sommar

Varje sommar behöver vi cirka 150 vikarier till våra verksamheter inom vård och omsorg:

 • Äldreomsorg, särskilt boende
 • Äldreomsorg, hemtjänst
 • LSS (personer med funktionsnedsättning)
 • Boendestöd

Att arbeta med äldre och människor med funktionsnedsättning är ett av kommunens viktigaste jobb.

Som sommarvikarie möjliggör du att ordinarie personal får semester och tid för återhämtning. Du skapar guldkant för våra brukare genom att komma in i verksamheten med positiv energi för att ge god omvårdnad och social omsorg allt efter brukarens behov. Du gör skillnad i våra brukares vardag!

Vi har många olika arbetsplatser inom Rättviks kommun. Det innebär att du har möjlighet att arbeta centralt i vackra Rättvik, eller i de natursköna områdena kring Boda och Furudal. Möjligheterna är många!

Krav för att jobba hos oss i sommar

För att jobba hos oss i sommar ska du ha fyllt 18 år, undantaget om du läser vård- och omsorgsprogrammet, och vara trygg i det svenska språket. Du ska även ha grundläggande datakunskaper och kunna använda välfärdsteknik som en naturlig del av arbetet. För arbete inom vissa av våra verksamheter krävs B-körkort.

Våra verksamheter

Det viktiga jobbet att ta hand om de som behöver omvårdnad stannar aldrig. Inom vård och omsorg behövs personal dygnet runt, året runt. Inom äldreomsorgen jobbar man endera dag (vilket i praktiken innebär arbetspass dag, kväll och helg) eller vaken natt. Inom LSS är det ofta längre arbetspass som kan innehålla både vaken natt eller sovande jour.

Klicka på verksamheten du vill veta mer om nedan.

Särskilt boende

I särskilt boende bor personer som inte längre klarar av att bo hemma. Där erbjuder vi de boende trygghet, säkerhet och god vård samtidigt som den enskildes behov av självbestämmande, integritet, trygghet och livskvalitet beaktas.

I jobbet ingår att hjälpa de boende med

 • Personlig vård
 • Serviceinsatser
 • Sociala aktiviteter

Verksamheten bedrivs dygnet runt, året runt.

Vi har fem särskilda boenden i kommunen:

 • Enåbacken (centrala Rättvik), Demensboende
 • Enådal (centrala Rättvik) Äldreboende
 • Backåkern (Boda Kyrkby) Äldreboende samt växelvårdsplatser
 • Orestrand (Furudal) Äldreboende
 • Prästskogen (centrala Rättvik) Äldreboende. Intill Prästskogen finns enheten ”Fyran” som är ett korttidsboende.

Hemtjänst

Inom hemtjänsten hjälper vi människor som på grund av sjukdom, fysiska, psykiska och sociala funktionsnedsättningar eller annan orsak behöver hjälp och stöd för att klara av att bo kvar hemma.

Till hemtjänstens uppgifter hör både personlig omvårdnad och hjälp av servicekaraktär. Hjälpen präglas av hjälp till självhjälp.

Hemtjänst bedrivs runt om i vår milsvida kommun. Du utgår från centrala Rättvik, Boda Kyrkby eller Orestrand i Furudal. I de centrala delarna av Rättvik kan du cykla och i övriga kommundelar samt för att jobba inom nattpatrullen krävs körkort B.

LSS och gruppbostäder

Att arbeta inom LSS innebär att individuellt bemöta varje brukare så att hen får det stöd och den service eller omvårdnad som efterfrågas. Det handlar om att hjälpa brukare att leva ett självständigt och tryggt liv och ge ett pedagogiskt stöd vid vardagliga aktiviteter. Det kan vara allt från städning och matlagning till omvårdnad och personlig hygien, men även aktiviteter utanför bostaden.

Tillsammans med dina kollegor motiverar, stödjer och assisterar du brukare i vardagen. Verksamheten ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.

Våra gruppbostäder

I kommunen finns det totalt sex gruppbostäder och en servicebostad. Torggatan, Läkarvillan, Ängen, Solkullan och Enålund ligger centralt i Rättvik med närhet till ett stort utbud av affärer, restauranger och caféer. Här finns även ett bra utbud av aktiviteter och kulturliv. Det finns många vandringsleder väl utmärkta i Rättviks härliga natur. Centralt ligger även resecentrum och det är goda förbindelser med tåg och buss från närliggande orter.

Två av gruppbostäderna, Utsikten och Nyåkern, ligger i den vackra tätorten Boda Kyrkby som är belägen två mil norr om Rättvik längs riksväg 301 mot Furudal. Om du söker arbete på dessa är det bra om du har B-körkort och tillgång till bil då de allmänna kommunikationerna (som buss) är begränsade. Inom gångavstånd från gruppbostäderna finns mataffär, bibliotek och skola. Här finns även närhet till badplats vid Sinksjön och för fiskeintresserade finns många fina fiskevatten i närområdet. Både i Boda och i området norrut mot Furudal finns många platser och unika miljöer att göra utflykter till.

Arbetsbeskrivning

I våra gruppbostäder arbetar du enligt schema - dag, kväll och natt. En del gruppbostäder har sovande jour och en del har vaken natt. I schemat ingår att arbeta varannan helg.

Som medarbetare i gruppbostäderna ger du stöd och service utifrån de boendes önskemål både i hemmet och i fritidsaktiviteter med utgångspunkt i de enskildas genomförandeplaner. Många av de boende har svårigheter med kommunikation och använder tecken och/eller bilder som stöd.

Boendestöd

Två personer i livsmedelsbutik.

Boendestöd är praktisk och socialt stöd till dem med psykisk ohälsa.

I jobbet ingår att stötta personer i deras vardag för att öka deras trygghet, självständighet och livskvalitet. Till exempel handla, sköta hemmet och i sociala sammanhang.

Ansök idag

Sommarvikarier till vård och omsorg (varbi.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen med din ansökan!

Kontakt

Enhetschef Marie Staffas, 0248-70 403

Bemanningssamordnare Linda Hansson, 0248-70 097

Rekryteringssamordnare Mia Tull, 0248-70 091