Robert Karlsson – Vårdbiträde

Robert Karlsson.

"Självförtroendet växer enormt. Blygheten släpper här eftersom jag måste arbeta tillsammans med mina kollegor. Vi är som en andra familj."

Hur länge har du jobbat som vårdbiträde?

– I september 2022 är det ett år sedan jag började arbeta som vårdbiträde.

Varför har du valt att jobba med det du gör?

– Jag ville göra något annat och sedan känner jag att våra äldre blir undanskuffade. Jag är beredd att lyssna och hjälp dem i deras vardag.

Vad har du för utbildning?

– Den enda utbildningen jag har är från en verkstadsteknisk linje men jag vill göra undersköterskeutbildningen för att det ska vara rättvist gentemot mina kära medarbetare.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?

– Det krävs undersköterskeutbildning för det här arbetet.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?

– Att jag får utvecklas och känna mig behövd i det här arbetet.

Vad har du för utmaningar?

– Utmaningarna i det här arbetet är att kunna lära sig vad våra underbara brukare behöver hjälp med när något händer och att fungera gentemot mina kollegor.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– På morgonen, innan de lagt schema, undrar man hur dagen kommer bli och om alla kollegor kommer, är någon sjuk och så vidare. Vi gör sysslor som dusch, hjälper brukare att ta på sig kläder, servera frukost, ge brukare sina mediciner, ut och gå promenader, sophantering och tvättning. Ibland får man även rycka in och hjälpa kollegor ifall det blir ett larm eller i väntan på ambulans. Man kan också få ta emot ett extra besök av en kollega när man behöver hjälp. När jag är på väg hem så tänker jag en del gånger på att jag har fått lära mig något nytt. Då blir jag genast ”lite längre” för jag har gjort något som jag var osäker på eller inte trodde att jag skulle klara av. Självförtroendet växer enormt. Blygheten släpper här eftersom jag måste arbeta tillsammans med mina kollegor. Vi är som en andra familj.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?

– Vi utvecklas genom att vi ger medicin och lär oss vad det innebär. Bara genom att tycka om sitt jobb så finns det enorma möjligheter.

Finns det något mer du vill berätta?

– Det finns alltid något negativt med vilket jobb du än väljer. Men det tror jag även behövs för att man ska kunna njuta av de bättre sakerna, exempelvis sitta ned och dricka kaffe när det finns tid så personerna känner sig gladare, ut och ta en promenad med dem som vill det eller bara lyssna så att de känner sig hörda. Jag hjälpte till med pappersarbete en gång och personen blev så tacksam.

Din favoritplats/smultronställe i Rättviks kommun?

– Min favoritplats i Rättvik måste jag säga är att dels gå i centrum och höra ljudet av människor som pratar, och dels gå vid stranden vid vår fina Siljan.