Malva Höglund – Undersköterska

Malva Höglund.

"Att jobba med människor är det bästa jag vet. Att få hjälpa människor som behöver min kunskap gör mig lycklig och tacksam"

Hur länge har du jobbat som vårdbiträde?

– Jag har nu jobbat som undersköterska i ett halvår på Enåbackens demensboende.

Varför har du valt att jobba med det du gör?

– För att jag gillar att jobba med människor och ingen dag är den andra lik. Ibland uppstår det många utmaningar som är utvecklande.

Vad har du för utbildning?

– Jag har studerat Vård och omsorgs-programmet som lärling på Leksands Gymnasium i tre år. Under min tid på programmet har jag fått praktisera inom äldreboende, LSS, hemtjänsten, hemsjukvården samt vårdcentralen och kirurgmottagningen på Falu lasarett. Det har varit en spännande och givande utbildning som jag är tacksam för.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?

– Undersköterskeutbildning, antingen på ett gymnasium eller vuxenutbildning.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?

– Ingen dag är den andra lik. Att jobba med människor är det bästa jag vet. Att få hjälpa människor som behöver min kunskap gör mig lycklig och tacksam. Har man haft en tuff och utmanade dag på jobbet kan man tänka att man gör skillnad och gör ett viktigt jobb. Då kan man känna sig nöjd och behövd. Att trivas på jobbet med bra kollegor är en stor tacksamhet. Att få gå hem från jobbet och känna sig nöjd för man gjort skillnad ger än glädje. Och såklart att hjälpa människor som är i behov av hjälp.

Vad har du för utmaningar?

– Varje dag kan vara en utmaning i sig, men det är också därför jobbet är så spännande och givande. Personalbristen är en stressig utmaning för oss alla som jobbar inom vården. Ibland kan detta jobb vara väldigt påfrestande på psyket då det kräver mycket energi emellanåt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Vi tar först och främst en rapport från de som arbetat natt. Därefter lägger vi upp arbetet utifrån ett strukturschema som vi gemensamt tagit fram på avdelningen. Vi utgår från den boendes dagsform, för att den boende ska få en så bra livskvalité som möjligt. Detta gör att ingen dag är den andra lik.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?

– Det finns utbildningar att gå inom exempelvis demens, hygien, psykisk ohälsa, lyftteknik med mera. Detta är något jag vill att man satsar mer på inom kommunen. Man utvecklas som person och i sin yrkesroll när man jobbar inom vården. Att få se hur människors livskvalité och etik speglas i deras vardag.

Finns det något mer du vill berätta?

– Min dröm är att bli Distriktssköterska. Jag har nu kommit in på Sjuksköterskeprogrammet och jobbar samtidigt på Enåbackens äldreboende. Det är smidigt och behovet av personal finns alltid.

Din favoritplats/smultronställe i Rättviks kommun?

– Eftersom jag kommer från Leksand och bor där, så är jag inte i Rättviks kommun så mycket. Så min favoritplats är mitt jobb.