Elinore Kåks – Undersköterska

Elinore Kåks.

Foto: Elinore Kåks

"Våga prova vården! Det bästa som kan hända är att du finner glädje i detta fantastiska yrke. Det värsta som kan hända är att du blir en erfarenhet rikare."

Hur länge har du jobbat som undersköterska?

– Jag har jobbat som undersköterska i cirka 13 år.

Varför har du valt att jobba med det du gör?

– Jag älskar att hjälpa människor och jag älskar möten mellan människor, att få samtala och dela erfarenheter och livet med andra.

Vad har du för utbildning?

– Jag studerade på Naturbruksgymnasiet här i Rättvik när jag en sommar provade att jobba inom äldreomsorgen, jag fastnade direkt. Efter studenten började jag studera till undersköterska på komvux i kombination med fortsatt jobb inom omsorgen.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?

– Undersköterskeutbildning.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?

– Människor! Möten mellan olika individer och att mötas av glädjen i mina vårdtagares ögon.

Vad har du för utmaningar?

– En stor utmaning är den stora personalbristen. Många tror så mycket negativt om mitt yrke, men de missar någon helt fantastiskt. Våga prova vården!

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Ingen dag är den andra lik. Men varje dag får jag chansen att göra skillnad för människor!

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?

– Inom Rättviks kommun hålls regelbundet interna utbildningar och fortbildningar. Sen kan man alltid som undersköterska studera vidare och då specialisera sig.

Finns det något mer du vill berätta?

– Våga prova vården! Det bästa som kan hända är att du finner glädje i detta fantastiska yrke. Det värsta som kan hända är att du blir en erfarenhet rikare.

Din favoritplats/smultronställe i Rättviks kommun?

– Oj det finns så många fina platser i Rättviks kommun med all natur. Men om jag måste välja så faller nog lotten på min hemby Bingsjö i kommunens finnmark. Bingsjö med all sin kultur och historia och den otroligt vackra naturen är helt magisk.