Nittsjö – Karl Töfåsen

Kor går och betar vid vägkanten.

Korna går fritt på skogen och har du tur så får du sällskap en bit. Foto: © Yvonné Öhrnell

Sevärdheter kring leden

  • Karl-Töfåsen är en levande fäbod med kor, getter, höns med mera. Där finns även en liten separat vandringsled om cirka 1,5 kilometer.
  • Trollskuru. Trollens skåra, är en djup dalgång norr om Vikarbyn. Skåran formades av en isälv i gränsen mellan granit och kalksten. Idag växer en äldre granskog i dalgången. Det växer mycket blåsippor i den kalkrika marken. Mitt dalgången, där den delar sig två armar, finns det en klippa av ortoceratitkalksten med mycket fossil. Denna helighet i bergväggen, stor som en bakugn, har mejslats ut av vattnets krafter.
  • Nittsjö keramik, grundades 1843 som ett rent tegelbruk, men redan 1847 började de tillverka terrakotta och kakelugnar. 1895 brann krukmakeriet, men byggdes upp redan året därpå. 1917 ombildades Nittsjö till ett aktiebolag och samtidigt inledde de en storsatsning på ett mer högklassigt lergods. 1924 anställdes den förste keramiske formgivaren, Erik Mornils, vid fabriken. 1933 knöts den Rättviksfödde konstnären Jerk Werkmäster till fabriken. Fabriken är öppen dagligen. Du är välkommen att titta in och se hantverkarna i arbete och du kan även handla i butiken.
  • Amtjärnsbrottet har en unik och stor förekomst av fossil som är cirka 400–500 miljoner år gamla.  

Område: Rättvik

Det tar mellan 3 och 5 timmar att vandra och 1 till 2 timmar att cykla den här leden.

Allemansrätten

Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. För att kunna njuta av naturen behöver vi ta hänsyn till natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra som är ute. Vi kan sammanfatta detta i orden: Inte störa - inte förstöra!

Information

Längd16 km
OmrådeRättvik
Svårighet Några ordentliga uppförsbackar.
Start-MålNittsjö keramikfabrik
TerrängMestadels grusväg, men cirka 3 km stig med en del rötter och sten. Mountainbike är att rekommendera.

Karta

Karta.

Karta vandrings- och cykelled Nittsjö–Karl Töfåsen.

Översiktskarta


Visa Nittsjö–Karl-Töfåsen på en större karta