Rättviks kommun
Inloggning för skribenter
Personalinloggning mejlprogram

Hemslöjdsstugan med dräktkammare och Handslaget

Rött timrat hus med skyltar som säger "Handslaget" och Rättviks hemslöjd".

Rättviks Hemslöjd och hantverkskollektivet Handslaget. Foto: Lennart Edvardsson/Rättviks bildarkiv ©.

I Rättviks hemslöjdsstuga finns en dräktkammare där Rättviksdräktens olika delar visas. Här har Hemslöjden inrymt både tradition och vision under samma tak.

I den timrade parstugan från 1800-talet inryms dräktkammare, hemslöjdsföreningens butik och vävstuga samt konsthantverkskooperativet Handslagets butik.

Det vackra arvet - Rättviksdräkten

Rättviksdräkten är kanske den mest välkända av Dalarnas, ja kanske hela Sveriges sockendräkter. Den har fascinerat både resenärer, författare och konstnärer. Med sina rötter i 1600-talet är den ett färgrikt, konstfärdigt och värdefullt arv att förvalta för framtiden.

Det fantasieggande dräktspråket talar om snörvil, bredda, tria och toppor. Fantasi och fingerfärdighet har de verkligen haft, de som sytt vår samling av variationer på dräkter och dräktdelar från hela Rättviks kommun. Vi visar dräkter och dräktdelar från socknarna Rättvik, Boda och Ore i vår dräktkammare under takåsarna i Hemslöjdsstugan.

Dräktkammaren är en liten pärla för den som vill se prov på rik och vacker folkkultur i textil.

Dalarummet – hemslöjdsföreningens butik har anor från 1909, då Rättviks Hemslöjdsförening köpte slöjdstugan och den flyttades från Ovanmyra till Rättvik.

Inne i "storstugan" med sina väggmålningar och sin dalakaraktär finns idag hemslöjdsföreningens försäljning av dräktmaterial, mönster och dräktdelar såsom hattar, strumpor och halskläden med mera. Personalen i hemslöjdsbutiken hjälper dig med råd och stöd om du väljer att sy din Rättviksdräkt själv. Varje fredag finns en särskild dräktrådgivare på plats. Tid bör bokas i förväg.

Här säljs även ortens traditionella souvenirer Rättvikshästen och Mörksuggan samt ett urval textilier och garner med mera.

Second hand: på övervåningen finns försäljning av begagnade dräktdelar. Om du är intresserad av att sälja din dräkt genom butiken, ring 0248-100 86 för inlämning. Vi hjälper också till med värdering av dräktdelar.

Uthyrning: här kan du hyra dräkt för konfirmation, bröllop, begravning eller andra högtidliga tillfällen. Föreningen hyr ut bakplatta och redskap för tunnbrödsbak (tuttul) samt en kardmaskin för kardning av ull.

Du kan bli medlem i Rättviks Hemslöjdsförening genom att tala med butikspersonalen. Som medlem får du vissa rabatter, information om kurser och utställningar, möjlighet att delta i föreningens aktiviteter, till exempel utställningar och marknader med mera.

Stöd hemslöjden i Rättvik – välkommen som kund och medlem!

Handslaget - möt det nya konsthantverket!

Mittemot Dalarummet ligger butiken som ägs och drivs av konsthantverkskooperativet "Handslaget i Rättvik". Handslaget är en ekonomisk förening med ett tiotal professionella konsthantverkare från Dalarna. I Handslagets butik i Hemslöjdsstugan handlar du direkt av konsthantverkarna.

Fråga gärna oss som står bakom disken så får du veta mer om våra produkter. I butiken finner du allt från vackra bruksting till unika konstföremål, skulptur, mathantverk och presenter av högsta klass. Allt präglas av gediget hantverkskunnande och god materialkännedom.

Handslagets medlemmar arbetar med keramik, smide, textil, stickat, bokbinderi, trä, silversmide, tovat och mathantverk.

Flera av medlemmarna har sin produktion i och runt Rättvik och en del konsthantverkare tar gärna emot besök i sina verkstäder.

Fråga i butiken så får du adresserna.

Kontaktinformation

Rättviks Hemslöjdsstuga
0248-100 86

Öppettider
Juni–augusti:
Måndag–fredag kl. 10–18
Lördag kl. 10–15

Juli:
Även söndagar kl. 11–15

September–maj:
Måndag–fredag kl. 10–18
Lördag kl. 10–14

Relaterad information

rattvikshemslojd.se
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
handslaget.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster