Rättviks kommun
Inloggning för skribenter
Personalinloggning mejlprogram

Prästbodarna

Kor som dricker vatten.

Kor på skogen vid Prästbodarna. Foto: Goth Bertil Johansson ©.

Prästbodarna ligger 1 500 meter fäbodstig ovanför byn Dådran (bilväg fyra kilometer), på Skallberget i Rättviks finnmark. Prästbodarna har cirka 80 hus varav de flesta används i fäbodbruket och vid jakt, fiske och bärplockning.

Dåtid

Vallen har anor åtminstone sedan 1500-talet och när den var som störst fanns där cirka 400 småkreatur, 17 hästar och 141 mjölkkor. Den 20 hektar stora vallen är nu upphuggen efter tidigare igenväxning.

Nutid

Här hålls cirka 100 fritt betande djur som fjällnära ko, fjällko, rödkulla, norska Dölekor, norska Telemarkskor, lantrasget, värmländskt skogsfår, Hedemorahöns samt Gotlandsruss och grymtoxar från Himalaya och Mongoliet. Fäboden levererar mjölk till Arla.

På fäboden anordnas veckokurser och endagskurser med handledare i smörkärning, ystning, mjölkning med mera. Möjlighet till boende i fäbodstuga, sters och härbre. Varje sommar hålls en fäbodgudstjänst och en fäboddag med utökat loppis.

Från vecka 26 till mitten av augusti

Bok-, film- och vykortsförsäljning med fäbodanknytning. Till exempel dokumentation om Prästbodarna : ”Livet runt en fäbod” av Victoria Törnqvist. Filmen ”Mannen som vandrar i september” som handlar om fäbodbrukaren Goth Bertil Johansson. Vykort med fjällkon Tjärna från barnboken ”Tjärna på äventyr i fäbodskogen”. Scandinavian Folklore - Laila Durán. Rättvik - turistort med tradition, boken har fler än 200 foton och ett 30-tal författare.

Antikviteter och hantverk, allmoge från fäbodbygderna på Nystugus fäbodpub. Loppis.

Allmoge vintage, ull- och fäbodprodukter - charkprodukter från svenska lantrasdjur (rökt rödkullering, typ Gustafskorv, getkorv med vitlök, får- och nötkorv med grönpeppar, fryst rödkullefärs). Största sortimentet av olika svenska lantrasskinn och -läder i Dalarna, textil, tomtar med kreatur med mera.

Förhandsbeställningar av fäbodfika, fäbodfrukost, -middagar med mera. Även grupper och skolklasser tas emot.

Fäboden är i bruk från första veckan i juni–början på september.
Ring gärna före besök, 0246-910 91, 073-588 61 74
.

OBS!

Håll alltid hunden kopplad och låt den inte gå i närheten av fäboddjuren!

Vid evenemang är Fäbodvallens Antik & Loppis, Hantverk & Böcker öppet.

Vägbeskrivning

Åk väg 301 (skyltat mot Furudal) fortsätt 10 kilometer. I Ingels tar du av till höger och fortsätter vägen mot Bingsjö. Efter ytterligare cirka 20 kilometer tar du avtagsvägen till höger mot Dådran. Strax före bruket i Dådran tar du av på en liten avtagsväg till vänster mot Prästbodarnas fäbodar, cirka 4 kilometer.

Ta chansen att uppleva den vackra bruksbyn Dådran med herrgårdspark,  kägelbana som går att hyra, kapell med en unik triangel som kyrkklocka, badplats i bruksdammen. Vandra Kärleksstigen till herrgårdsparkens paviljong eller vandra fäbodstigen till Prästbodarna och Nyfäboden.

Även den närbelägna finnmarksbyn Bingsjö är värt ett besök, till exempel den av Carl Larsson avmålade dalmålargården Danielsgården. Bingsjö kapell. Affär med bensin, apoteks- och systembolagsombud.

Södra Vålbergets fäbod, 2 kilometer stig till den 490 meter över havet högt belägna och enda kvarvarande fäbodstugan på "Injilôsbåkkôn". Utsikt från brandtornet över Dalarnas och Hälsinglands finnmarker.