Lokalproducerad mat

På väg till mjölkning på Prästbodarna

På väg till mjölkning, Prästbodarna. Foto: © Y. Öhrnell


”Njut av vår lokalproducerade mat i butik och på restaurang”

Skrev vi lite kaxigt i en sommarannons i Siljan Turisms Just Nu-tidning.

För 20 år sen fanns inte lika många tillverkare och deras produkter var inte tillgängliga på samma sätt som idag. Bakom denna enorma förändring finns stora ansträngningar från enskilda entreprenörer, företag och även den kommunala organisationen.

Rättviks kommun arbetar, bland annat, med ett projekt vars målsättning är att förse alla kommunala kök med lokalproducerad mat och bidra till att hålla landskapet öppet. Se mer under ”Kommunen” och ”Återtagsprojekt” på webbplatsen. Vi är glada och stolta över det jobb som gjorts och hoppas på en fortsatt positiv utveckling.


Vi märker ett ökat intresse för lokalproducerade livsmedel och vill medverka till att minska avståndet mellan producent och konsument. Flera har försäljning hemma på gården, andra har fullt upp med sin produktion och distribuerar sina produkter i den lokala dagligvaruaffären eller efter beställning.

Fråga!

Fråga gärna efter lokala livsmedel när du handlar eller äter ute! Många av våra restauranger och serveringar erbjuder närproducerat, hemlagat, hembakat eller lokalt på annat sätt. Livsmedelsbutikerna säljer gärna lokalproducerad mat efter tillgång.

Fäbodar

På våra fäbodvallar finner du den mest extrema formen av lokal, platsbunden, livsmedelsproduktion. Sommartid kan du besöka fäbodarna, se djuren, dricka kaffe och prova på lokala specialiteter samt, då produkter finns, handla med dig smör och andra mejeriprodukter hem.

Karl-Tövåsens Fäbod, norr om Rättvik
karltovasenfabod.se
0248-15 056, 070-232 65 25

Ärteråsarnas Fäbod, norr om Furudal
arterasen.se

Prästbodarna, Dådran
fabodliv.se
0246-91 091

Mer information om lokal mat

Bakning i bagarstugans ugn

Lokal mat i Rättvik

När du handlar i den vanliga dagligvarubutiken finns vanligtvis ett bra sortiment från lokala producenter, exempelvis kött, bacon, korv och andra charkuteriprodukter från Siljans Chark, bröd från Rättviksbagarn eller något av de lokala tunnbrödsbagerierna. Orebagarn i Furudal, Hedins i Boda och Sockerbagarn i Rättvik säljer bröd och bakverk i egna butiker/konditorier samt i livsmedelsbutiker. Fricks i centrala Rättvik begränsar sig till försäljning och servering i den egna lokalen. Grönsaker och honung brukar inte vara svårt att hitta, speciellt på hösten. Några gårdar har ägg till försäljning men eftersom tillgången varierar säljer man endast då skylten ”Ägg” sätts upp. Rättviks Glass kan man finna på många serveringar och restauranger, speciellt sommartid.

Handslaget vid torget i centrala Rättvik säljer, tillsammans med konsthantverk, ett urval hantverksmässigt tillverkade livsmedel, främst sylt, marmelad och bröd.

Mejeriprodukter som ost, smör och långfil finns även för avsmakning och försäljning på fäbodarna och på vissa hembygdsdagar. Ore Odlat erbjuder självplock av tomater under säsong och Bockgården säljer grönsaker på fredagar under sensommaren. DalaChoklad öppnar sin fabriksbutik helgfria torsdagar.

I listan finner du en förteckning över olika lokala livsmedelsproducenter samt några butiker och restauranger. Tänk på att många tillverkare har mycket begränsade öppettider och inte alltid har möjlighet att ta emot besökare. Kontrollera öppettiderna, förslagsvis på webben eller via telefon, innan du reser iväg.
 

”Njut av vår lokalproducerade mat i butik och på restaurang”

Gunilla Jacobsson
f d näringslivsutvecklare, turismKontaktinformation

Siljan Turism
tfn 0248-79 72 10
fax 0248-12 551
rattvik@siljan.se

siljan.se

 

Denna sida uppdaterades 2013-10-29 av Yvonné Wennberg Öhrnell