Hjälp och tillgänglighet på webbplatsen


 

Uppläsning - läsWEB
Vår webbplats kan du få uppläst! Placera markören i den text du vill få uppläst och klicka på "spela-upp"-knappen. Efter några få sekunder läses texten upp. Mer information om hur du kan använda läsWEB 2.0 finns i länken till höger. Det finns även möjlighet att få dokument konverterade (omgjorda) till HTML så de läses upp av läsWEB.

Anpassa webbplatsen
Vi har har ingen egen Anpassa-funktion på webbplatsen eftersom anpassningarna riskerar att störa användarens egna inställningar.

Om du tycker att textstorleken är för liten (eller för stor) är det lätt ändra den. I de flesta webbläsare kan du förstora/förminska sidan genom att hålla ner CTRL-tangenten och rulla på mushjulet.

Det går även att ändra Textstorleken i webbläsaren. Klicka på Visa i webbläsarens meny och välj att sidan ska visas med större eller mindre text "Textstorlek", eller "Zoom" och zooma ut eller in. I vissa webbläsare går det öka bara textstorleken. När du ökar eller minskar textstorleken kan det hända att sidan inte ser ut som vi tänkt.

Ändrar kontraster och färger gör du i webbläsaren. Klicka på Verktyg eller Visa i menyn. Välj "Internetalternativ" och antingen "Teckensnitt" eller "Färger" under "Allmänt" alternativt "Inställningar", "Innehåll" och "Färger".

Sökfunktion på webbplatsen
En sökfunktion är installerad på webbplatsen. Det är en enkel sökfunktion som söker din textsträng på samtliga sidor på vår webbplats.

Till höger om sökrutan visas hur många träffar du fått. Resultatet visas i realtid. Vill du se resultatet klickar du på OK och listan kommer upp ovanför texten på den sida du står på. Uppdatera sidan när du vill stänga sökresultaten.

Vår meny
är uppbyggd efter samma principer som Utforskaren i Windowsmiljö. Under de sidor som har plustecken (+) framför sitt namn i menyn finns det fler sidor.

Din väg
längst upp på varje sida beskriver var i strukturen du befinner dig.

En sida kan vara länkad från flera platser och din väg visar var i webbstrukturen sidan är belägen, det är inte alltid den väg du gått.

För att komma tillbaka till föregående sida klickar du på "Bakåt" i webbläsaren. Bakåtikonen är belägen längst upp till vänster i din webbläsare.

Externa länkar Ikon som illustrerar att länken går till en extern webbplats
Informationen på en extern webbplats kan Rättviks kommun inte kontrollera. Rättviks kommun frånsäger sig allt ansvar för de externa webbplatsernas innehåll. Alla externa länkar på webbplatsen markeras med den här bilden Ikon som illustrerar att länken går till en extern webbplats.

För att en länk ska skapas till en förening/organisation från kommunens webbplats ska anmälan ske till ungdoms- och fritidskontoret (föreningar), använd helst blanketten "Ansökan om länk från kommunens webbplats".

Interna länkar Pil som markerar att länken är en intern länk.
markeras med en blå fyrkant med vit pil inuti.

Länkar till dokument - ikoner

pdf-fil = länk till ett .pdf-dokument  Ikon som visar att det är en länk till ett Worddokument = länk till ett Worddokument

För att kunna läsa pdf-filer måste du ha till exempel FoxIT Reader eller Acrobat Reader installerat på din dator.

I dokument-, blankett- och protokollarkiven ska du klicka på nedåtpilen ( Nedåtriktad blå pil - pilen visas framför mappars namn, klicka på den och innehållet i mappen visas. ) framför mappens namn så visas innehållet i mappen.

Mina favoriter
När du vill spara en snabblänk (favorit) till en sida på vår webbplats används cookies. Nästa gång du besöker webbplatsen vet den vilka sidor du sparat i "Mina favoriter". En sida som är upplagd i "Mina favoriter" tas snabbt bort genom ett klick på röda krysset.

Om någon annan använder din dator kan den se "Mina favoriter" som sparas som en liten fil i din dator.

Tips!
Om du besöker samma sidor ofta kan du använda "Mina favoriter" som en egen meny.

Subdomäner
Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, Rättviks Fastigheter AB och Rättviks Teknik AB har egna webbplatser (subdomäner) som öppnas i ett nytt fönster. Vill du tillbaka till Rättviks kommuns webbplats så finns den bakom det nya fönstret (syns som en knapp längst ner i webbläsaren/eller flik ovanför fönstret).

Den tekniska miljön
Kommunen använder WebDoc CMS vilket gör det möjligt för varje förvaltning att ha egna webbskribenter som uppdaterar informationen kontinuerligt. Webbskribenterna kan på ett smidigt sätt samarbeta om en webbsidas tillkomst och uppdatering. 
Webbplatsen drivs av WebDoc Systems i Borlänge.

Har du synpunkter på innehållet eller utformningen, så skicka gärna ett e-brev till oss. Dina synpunkter är till stor hjälp för oss i det fortsatta arbetet med webbplatsen.

Innehållet på webbplatsen omfattas av upphovsrättslagen. Texter som helt eller delvis ska användas i kommersiellt syfte kräver skriftligt tillstånd. Ange alltid källan när du citerar ur materialet. Ändringar får inte göras i texterna. Kontakta webmaster@rattvik.se för mer information.Kontaktinformation

Webbansvarig
Ulf Israelsson
0248-70 136

Webbredaktör
Yvonné Wennberg Öhrnell
0248-70 125

 

Denna sida uppdaterades 2013-01-28 av Yvonné Wennberg Öhrnell