Rättviks gammelgård

Foto: © Y. Öhrnell


Gammelgården ligger norr om kyrkan vid Sjurbergsvägen. Anläggningen består av ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen. Gården är uppbyggd som en tidstypisk Rättviksgård från bondesamhällets dagar. Kring parstugan finns bondens viktigaste hus samlade i en fyrkant.

I byggnaderna finns drygt 3500 föremål bevarade. Äldsta föremålet är en unik ullkorg med vikingaornament. Korgen, som kommer från Västbjörka, är daterad till 1200-talet. Av stort intresse är väggmålningarna i Sommarstugan och i Gästabudsstugan. I Tröskladan finns en omfattande samling av rosmålade skänkskåp. Parstugans klädkammare visar vad kvinnorna i Rättvik kunde skapa av skönhet i färg och mönster.

Under sommarmånaderna äger dagliga visningar av gården rum och här finns Nyfiket – det mysiga trädgårdskaféet som serverar hembakat eko-fika tillsammans med en rejäl dos kultur. Läs om gårdsbutiken med hantverk och lokala produkter samt programmet med konserter hela sommaren på Nyfikets hemsida, länk finns i spalten till höger.


Läs mer om Rättviks Hembygdsförenings dalskåpsmuseum i mejeriet vid Ollas Olles gård, länk till höger.Kontaktinformation

Siljan Turism
tfn 0248-79 72 00
rattvik@siljan.se


Taxi 0775 - 50 50 50

Relaterad information

siljan.se

 

Denna sida uppdaterades 2014-09-08 av Yvonné Wennberg Öhrnell